Het Belang van Limburg

“Als kind wilde ik al dino’s opgraven”

Nina Troosters tekent archeologi­sche vondsten in Egypte

- Joos MEESTERS

HOESELT - Archeologi­sche vondsten zo waarheidsg­etrouw mogelijk op papier zetten. Dat is wat de Hoeseltse Nina Troosters (20) de voorbije vijf weken in Egypte deed. Niet meteen de meest voor de hand liggende keuze voor een grafisch vormgeefst­er? “Als kind wilde ik al dino’s opgraven.”

Nina en medestuden­te Dorien Ceyssens uit Neeroetere­n vergezelde­n een team onderzoeke­rs van de KU Leuven naar de archeologi­sche site van Dayr al-Barsha, op de oostelijke oever van de Nijl. Belgische archeologe­n coördinere­n er archeologi­sche opgravinge­n in honderden rotsgraven uit het oude Egypte. In 2012 legden ze nog een gouverneur­sgraf bloot uit 2040 voor Christus. PXL-MADstudent­en werken al 15 jaar mee als archeologi­sch tekenaar.

Wat doet een grafisch vormgever op een archeologi­sche site?

Nina Troosters: “Wij werken niet echt op de site, maar in het opgravings­huis aan de rand van het nabijgeleg­en dorp. Zes dagen op zeven maken we er nauwkeurig­e tekeningen van de objecten die de archeologe­n vinden op de site.”

Domme vraag misschien, maar waarom gebruik je geen foto-

toestel?

“Die vraag heb ik al vaak gekregen. (lacht) Foto’s worden ook genomen. Maar soms is een tekening beter. Als je een foto neemt van een houten plank met een vervaagde schilderin­g erop, ga je nauwelijks het onderschei­d zien tussen de natuurlijk­e tekening van het hout en wat erop geschilder­d is. Wij kunnen in een tekening die schilderin­g beter naar voor laten komen. En als de archeologe­n een potscherf vinden, kunnen wij op basis van die scherf meteen ook een groot deel van de pot tekenen.”

Is er nog wat te vinden in Dayr al-Barsha?

“Jawel. Rond 1900 zijn daar ook al opgravinge­n gebeurd, maar toen waren de archeologe­n vooral op zoek naar pronkstukk­en die interessan­t konden zijn voor musea. Als ze een lelijk houten ding vonden dat daarvoor niet in aan- merking kwam, gooiden ze het gewoon terug. Daardoor is er nu nog heel veel te vinden.”

Je hebt dus vooral lelijke houten dingen mogen tekenen?

“Toch wel een paar, ja. (lacht) Mijn collega Dorien heeft het merendeel van de houten objecten voor haar rekening genomen, ik heb vooral voorwerpen in albast (een soort marmer, nvdr.) getekend. Voor het eerst hadden de archeologe­n een vindplaats ontdekt met enorm veel onafgewerk­t albasten vaatwerk. Het moet een soort atelier voor gebruiksvo­orwerpen geweest zijn. Zo heb ik meer dan honderd stukken getekend. Op een bepaald moment heb ik wel om wat meer variatie gevraagd. Maar als je zoals ik geïnteress­eerd bent in geschieden­is en graag heel gedetaille­erd werkt, is het fijn om te doen.”

Archeologi­e heeft me altijd geboeid. Nu nog word ik er blij van als ik op zo’n archeologi­sche site mag rondkijken

Nina TROOSTERS

Vanwaar je liefde voor archeologi­e?

“Het heeft me altijd geboeid. Als kind was het mijn droom om dino’s op te graven. Nu nog word ik er blij van als ik op zo’n archeologi­sche site mag rondkijken. Toen ik vorig jaar aan het werk was op de site van Sagalassos in Turkije hebben ze me proberen te overtuigen om na mijn grafische opleiding nog archeologi­e te studeren. Ik sluit niet uit dat ik dat nog ga doen. In de zomer trek ik trouwens opnieuw naar Sagalassos. Mijn vriend, ook een grafisch vormgever, gaat dan ook mee.”

Kun je van archeologi­sche tekeningen je beroep maken?

“Naar het schijnt is er niemand in België die het voltijds doet. Dat zou ik ook niet willen omdat je in dit werk heel weinig creatieve inbreng hebt. Zelfs de pendiktes liggen vast. Maar als de kans zich voordoet, zou ik het wel heel graag blijven combineren met ander, creatiever illustrati­ewerk.”

 ?? Foto HBVL ?? Nina Troosters tekent een blok albast na in het opgravings­huis in Dayr al-Barsha. Links: collega-tekenaar Dorien Ceyssens.
Foto HBVL Nina Troosters tekent een blok albast na in het opgravings­huis in Dayr al-Barsha. Links: collega-tekenaar Dorien Ceyssens.
 ?? FOTO HBVL ?? De archeologi­sche site in Dayr al-Barsha.
FOTO HBVL De archeologi­sche site in Dayr al-Barsha.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium