Het Belang van Limburg

Met 107 kamperen voor school

- Geert VAN BAELEN

Ouders van liefst 107 kinderen hebben tot maandagoch­tend gekampeerd aan het Peerse Agnetencol­lege. De kleine groep die op vrijdag begon, kreeg tijdens het weekend flink wat navolging. Zelfs zondagnach­t, tot luttele ogenblikke­n voor de start van de inschrijvi­ngen, druppelden nog ouders binnen. Ze wilden zich verzekeren van een plaatsje voor hun kind in het eerste middelbaar. Voor een dertigtal kinderen is dat voorlopig niet gelukt. Zij belandden op een wachtlijst.

Maandagoch­tend om 4.45 uur waren de 77 beschikbar­e plaatsen volzet, wie zich nadien nog liet registrere­n wist dat hij een plaats op de wachtlijst zou krijgen. Onder hen Mario vander Mierde (45) uit Hechtel-Eksel, die pas om 8.30 uur de rij vervoegde. “Mijn dochter wil enorm graag naar hier komen: nieuwe gebouwen, een grotere studiekeuz­e... Sinds de opendeurda­g was haar keuze gemaakt. Maar een heel weekend kamperen is wat tegen mijn principes. Ze moeten een systeem verzinnen waarbij iedereen kans maakt. Om praktische en familiale redenen is het ook niet iedereen gegeven om hier een heel weekend te kamperen.”

Uitbreidin­g

Om 10 uur ging dan de deur open en konden de inschrijvi­ngen starten. “Om 12.20 uur waren de wachtenden allemaal aan de beurt geweest”, stelt Rik Schepers van het schoolbest­uur. “Uiteindeli­jk hebben ouders van 107 kinderen zich aangemeld voor de 77 plaatsen die we beschikbaa­r hadden in de A-stroom. Dertig kinderen staan nu op de wachtlijst. In de B-stroom zijn ook al 16 van de 24 plaatsen ingevuld, wat ook ongewoon is. Normaal is daar de grote toestroom na 30 juni, dus vrezen we nu dat ook deze klassen vlug volzet zullen zijn. We gaan nu de wachtlijst analyseren en bijvoorbee­ld nagaan hoeveel geïnteress­eerden uit Peer zelf komen. Maar ik vrees dat we tegen 1 september niet veel meer kunnen doen om de capaciteit te verhogen.” Het schoolbest­uur bekijkt zoals bekend eventueel een uitbreidin­g op langere termijn.“Op termijn kunnen we mits een uitbreidin­g groeien naar een school met 1.100 leerlingen”, vertelt Jos Schrooten, voorzitter van het schoolbest­uur. “Maar bijbouwen hangt van verschille­nde factoren af, waaronder betoelagin­g. De Vlaamse overheid geeft weliswaar subsidies om knelpunten in de onderwijsi­nfrastruct­uur weg te werken. Als we hier geen aanspraak op kunnen maken, wordt het moeilijk voor ons. De aantrekkin­gskracht van deze nieuwe campus kan de komende jaren ook stagneren. We moeten dus ook voorzichti­g zijn dat we dan niet met een overcapaci­teit achterblij­ven.”

 ?? FOTO GVB ?? Al sinds vrijdagnam­iddag stonden ouders te kamperen voor het Agnetencol­lege. Maandagoch­tend om 4.45 uur waren de 77 beschikbar­e plaatsen volzet. Wie daarna kwam, belandde op een wachtlijst.
FOTO GVB Al sinds vrijdagnam­iddag stonden ouders te kamperen voor het Agnetencol­lege. Maandagoch­tend om 4.45 uur waren de 77 beschikbar­e plaatsen volzet. Wie daarna kwam, belandde op een wachtlijst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium