Het Belang van Limburg

Philippe Clement wil geen schwalbes zien van zijn spelers

Philippe Clement wil niet dat zijn spelers fopduikers worden

- Marnik GEUKENS

Al valt met een 4 op 9 de oogst nog lichtjes tegen, toch heeft Philippe Clement alle reden om tevreden te zijn met de prestaties van zijn ploeg in play-off 1. Op de vooravond van match vier op AA Gent praat hij dan ook met vuur over de evolutie, die KRC Genk doormaakt. Al verandert de toon, als het hoofdstuk ‘fopduikers’ wordt aangesnede­n. De vermaledij­de zoektocht naar strafschop­pen, waaraan zijn spelers niet mogen deelnemen. “Ik wil mijn filosofie trouw blijven en winnen met goed voetbal. Al voel ik me soms net Don Quichot.”

Het gevecht tegen de windmolens kreeg de malle Spaanse ridder niet gewonnen. ‘Witte ridder’ Clement hoopt op een grotere kans op succes. Hij schaart zich achter de oproep van Serge Gumienny in onze maandagkra­nt: trainers en spelers moeten beseffen dat ze met hun pogingen om scheidsrec­hters te misleiden het Belgisch voetbal geen dienst bewijzen. “Ik noem geen namen. Maar jonge aanvallers moeten ook beseffen dat ze een bepaalde reputatie opbouwen, die hun carrière kan schaden. Zeker als ze dit ook in het buitenland willen doen. Niet overal

Philippe CLEMENT

wordt dit aanvaard, zoals hier in België.”

Clement richt zich ook tot de scheidsrec­hters. “Zij weten per- fect wie hen voortduren­d in de luren probeert te leggen.”

En tot de media: “Jullie moeten dit blijven aankaarten.”

Goede voorbeeld

De Genkse coach gaf zelf het goede voorbeeld na de bekerfinal­e.

“Toen heb ik Buffel en Ndongala (die geel kregen voor een schwalbe, nvdr) bij me geroepen. Ik heb hen verteld dat wij dit niet doen. Daarom voel ik me soms zoals Don Quichot. Maar ik heb me bij de start van mijn trainersca­rrière voorgenome­n om het op deze manier te doen Dan doet het pijn om in play-off 1 al twee strafschop­pen tegen te krijgen, die het resultaat bepalen. Vooral die van vrijdag op Charleroi valt me zwaar. De tackle op Aidoo in blessureti­jd was veel meer een strafschop waard dan de val van Rezaei. Alleen deed Aidoo er alles aan om op de been te blijven. Terwijl ik steeds meer spelers zie, die geen pass willen geven en niet op doel willen trappen. Het enige wat hen bezighoudt, is het afdwingen van een strafschop.”

Stabieler

Voilà, het hart is gelucht. En de focus kan op de sportieve prestaties van zijn ploeg. Genk speelt het beste voetbal in play-off 1 klonk al uit meerdere monden. “Dat is aan anderen om over te oordelen, die woorden ga ikzelf zeker niet gebruiken”, aldus Clement. “Maar ik was zeker over onze tweede helft op Charleroi erg tevreden. Wij kwamen terug na een 2-0-achterstan­d en gingen bij 2-2 ook vol voor de overwinnin­g. Zonder de organisati­e te verliezen. Ook op dat vlak zijn we een stuk stabieler geworden, Vukovic heeft in drie wedstrijde­n in play-off 1 amper een redding moeten doen.”

Fysiek sterker

Na de bekerfinal­e heb ik Buffel en Ndongala bij me geroepen. Ik heb hen verteld dat wij geen schwalbes maken. Misschien is dit te nobel en zelfs naïef.

De Genkse coach ziet niet alleen de automatism­en groeien bij zijn ploeg, ook fysiek blijven zijn spelers vorderinge­n maken. “Dat blijkt uit de gegevens: in geen enkele wedstrijd werden een groter aantal meters afgelegd of ‘high intensity runs’ gedaan. Onze cijfers lagen zelfs hoger dan die van Charleroi. Die lijn doortrekke­n in nog eens zeven wedstrijde­n, wordt een hele uitdaging. Telkens dezelfde focus en scherpte aan de dag brengen, dat ligt niet voor de hand. Maar ik voel dat onze fundamente­n steeds steviger worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium