Het Belang van Limburg

“Beste ploeg in play-off 1”

DIEUMERCI NDONGALA speelt voor vijfde keer in een maand tijd tegen een ex-club

- Roger COX

Dieumerci Ndongala rijgt momenteel de confrontat­ies met zijn ex-clubs in een rotvaart aan elkaar. De uitwedstri­jd in Gent wordt nummer 5 in goed een maand tijd. En ook daarna houdt het niet op. Aangezien de Buffalo’s, de Rouches en de Zebra’s verenigd zijn in PO1, volgen er na vandaag nog drie duels van dat kaliber. De Congolese Belg haalt de schouders op. “Leuk, maar ook niet meer dan dat. Belangrijk­er is dat we eindelijk de punten gaan krijgen die we verdienen. Genk is gewoon de beste ploeg in play-off 1.”

Een gekleurde visie, uiteraard. Maar Dieumerci staat met die mening lang niet alleen. Ook kenners zijn vol lof over de manier waarop de Genkies Club Brugge en Charleroi in eigen vesting bekampten. “Zelfs onze tegenstand­ers zijn onder de indruk”, aldus Ndongala. “Na elke match hoor ik hen verklaren dat ze tegen een heel sterk team hebben gespeeld. Terecht. Maar wat schieten we ermee op? We staan zesde en moeten blijven achtervolg­en. Met 4 op 9 zijn wij veel te karig beloond. We hadden zeker 7 op 9 verdiend, dan had de wereld er heel anders uitgezien. Maar goed, hopelijk keert het tij. We hebben al ruimschoot­s ons deel van de pech gehad.” Ndongala doelt daarmee op de penalty in minuut 93 in Brugge en… “op twee cruciale fasen in Charleroi. Eerst en vooral was er die onterechte strafschop tegen. Korte tijd later speelde de ref helaas opnieuw een hoofdrol. Hij lanceerde zelf een tegenaanva­l van Charleroi. Om maar te zeggen dat wij het onheil niet over onszelf hebben afgeroepen. Het was twee keer pech.”

Schwalbes

Dubieuze strafschop­pen en de VAR, het zijn de hoofdthema’s in deze play-offs. Net zo min als Rezaei en Edmilson is Ndongala vies van een schwalbe. Maar daar werd hij samen met Buffel na de bekerfinal­e op aangesprok­en door Philippe Clement. Niet doen, was de boodschap.

“Dat verraste mij”, bekent Ndongala. “Onze trainer is een heel eerlijk man. Mijn vroegere coaches hadden er minder problemen mee.

Genkse beloften derde keer op rij naar bekerfinal­e

Ze vonden dat prima. In alle eerlijkhei­d, ik had gehoopt dat de inbreng van de videoref een einde zou maken aan die schwalbes. Maar je ziet dat de bal bij de minste twijfel toch nog op de stip gaat. Zo wordt het voetbal kapotge-

Trap op de knie

Vandaag maakt Genk de trip naar Gent. De derde ex-club van Ndongala op rij. “Leuk. Maar ik heb in Gent slechts zes maanden gespeeld. De band met die ploeg is minder hecht dan die met bijvoorbee­ld Charleroi, waar ik twee en een half jaar voetbalde. Vrijdag ben ik na de match nog een aantal vrienden gaan groeten. Het voordeel van een duel met een ex-club is dat je die spelers door en door kent. Dat je hun kwaliteite­n en vooral hun gebreken kent. Daar kan je op inspelen.”

Vraag is of Ndongala de aftrap haalt. Helemaal zeker is dat niet. “Ik heb in Charleroi een trap op de knie gekregen van Nurio. Daardoor heb ik in het weekend rust moeten nemen. Pas maandag heb ik weer met de groep getraind. Nog niet helemaal pijnvrij. Maar ik verwacht wel dat het zal gaan dinsdag.”

Het wordt Genks derde uitje in vier confrontat­ies. “Buitenshui­s is het altijd lastiger om punten te pakken. Maar ook op verplaatsi­ng hebben wij tot nu toe ons spel opgedronge­n. Genk is in deze play-offs gewoon de beste ploeg. Daarna komt Club Brugge. Laat ons hopen dat die al hun thuiswedst­rijden nog winnen. Dat zou ons goed uitkomen.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS/BELGA/PHN ?? Ndongala scoorde vrijdag nog tegen Charleroi, ook één van zijn ex-clubs.
Charleroi
AA Gent
Foto JEFFREY GAENS/BELGA/PHN Ndongala scoorde vrijdag nog tegen Charleroi, ook één van zijn ex-clubs. Charleroi AA Gent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium