Het Belang van Limburg

“Verklein grijze zone voor VAR”

CONCLUSIES NA SPEELDAG DRIE Reglement rond videoref moet herbekeken worden Genk en STVV knokten voetballen­d terug na 2-0-achterstan­d Club Brugge creëert ondanks balbezit te weinig kansen

-

Nadat afgelopen weekend weer heel wat te doen was rond de videoref, pleit onze analist Jacky Mathijssen voor een aanpassing van het VAR-reglement. “Omdat de videoref geen overrulend­e kracht heeft.” Verder vindt Mathijssen dat STVV alle middelen heeft om meer uit play-off 2 te halen en dat Club ondanks de 0 op 6 niet moet panikeren. “Al is een 4 op 6 tegen Charleroi en Standard wel een must.”

1 “ENKEL STRAFSCHOP

ALS ER GEEN TWIJFEL IS”

“Al voor het tweede weekend op rij waren discutabel­e strafschop­pen een item. Het gebeurt te vaak om louter toeval te zijn. Ik wil erop wijzen dat door de VAR veel zaken correcter verlopen. In een half jaar heeft het systeem vooruitgan­g geboekt. Alleen krijg je soms te kampen met zogenaamde grijze zones, zoals bij strafschop­pen. Daar heb ik het moeilijk mee. Enkel als er geen twijfel bestaat, zou het penalty moeten zijn. Zo wordt de grijze zone voor de VAR enorm verkleind. Dan kan je wel zeggen dat het reglement zo in elkaar zit, maar dat zegt nu dat de videoref geen overrulend­e kracht heeft en de eindbeslis­sing niet mag maken. Een foute insteek. Het enige uitgangspu­nt moet juistheid zijn, daarom moeten ze volgens mij het reglement herbekijke­n.”

2 “OVEREENKOM­STEN TUSSEN GENK EN STVV”

“Genk en STVV maakten beiden een 2-0-achterstan­d ongedaan. Racing liet in Charleroi het hoofd niet hangen en knokte zich op een manier weer in de wedstrijd. Ze waren beter en hadden de kansen om te winnen. Genk heeft iets ‘vasts’ gevonden, het is zaak om daarop voort te borduren. De ploeg is in staat om goed voetbal te brengen en kansen te creëren, maar de kleine fouten die leiden tot tegendoelp­unten moeten er nog uit.” “Genk moet zich in eerste instantie richten op Charleroi en die der- de plaats even vergeten. Die komt misschien later weer aan bod. Als ze Charleroi achter zich houden, dan hebben ze al zeker een barragemat­ch voor Europees voetbal beet.”

“STVV heeft zichzelf de hoop en de kans gegeven om nog mee te doen in play-off 2. Ze hebben een gunstig programma met een uitmatch op Beerschot - dat veel energie in de Antwerpse derby gevoetball­ende stoken heeft - en een thuismatch tegen Eupen. Bijna het ideale scenario om de leiding te grijpen en een rol van betekenis te spelen.” “Bovendien hoeven de Kanaries zich niet te schamen voor het voetbal dat ze in Oostende brachten. Ze voetbalden genoeg kansen bij mekaar. Als ze deze week toeslaan, kunnen ze via een achterpoor­tje het seizoen nog mooi afsluiten. Stel je voor dat we een Limburgse derby krijgen die over dat laatste Europese ticket beslist. Het kan.”

3 “CLUB SCOORT AMPER,

WAAR ZIT VOSSEN?”

“Ook na de 0 op 6 twijfel ik niet aan de titelkanse­n van Club Brugge. Ze staan drie punten voor - in de praktijk zelfs vier - maar het moet nu wel gebeuren. Ze spelen deze week tegen Charleroi en Standard en moeten minstens een van die twee matchen winnen. Voor het mentale aspect liefst de eerste, want er mag niet te veel twijfel in die groep ontstaan. De kalender is Club wel gunstig gezind, want met Charleroi krijgen ze een ploeg op de sukkel.” “Het veldspel vind ik nog altijd goed, maar blauw-zwart slaagt er ondanks het balbezit niet in om veel kansen te creëren. Van tien kansen per match zijn ze naar drie à vier stuks gegaan. In de play-offs scoorde de ploeg van Leko amper één keer: via een discutabel­e strafschop tegen Genk dan nog. Dat moet snel veranderen. Het is opvallend dat in zo’n situatie een gekende goalgetter als Jelle Vossen niet of nauwelijks aan bod komt. Zijn rol is blijkbaar uitgespeel­d na zijn blessure of hij is nog niet fit genoeg.”

“Maar we mogen niet vergeten dat Anderlecht tegen Club een goede prestatie afleverde. Ze slaagden er deze keer wel in om de tegenstand­er slecht te laten voetballen en speelden zelf beter. Dit vraagt om bevestigin­g tegen Standard. Benieuwd of paars-wit buitenshui­s dezelfde dominantie kan laten zien.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Club scoort amper, toch komt een goalgetter als Jelle Vossen nauwelijks aan spelen toe.
FOTO ISOSPORT Club scoort amper, toch komt een goalgetter als Jelle Vossen nauwelijks aan spelen toe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium