Het Belang van Limburg

“Ik adem eindelijk weer normaal”

Bilbao wint zware openingsri­t, Hermans met negende plaats op schema voor Giro

- Hugo COOREVITS

Ben Hermans is verlost van zijn probleem aan de luchtwegen waarmee hij sukkelde sinds de Trofeo Laigueglia van 11 februari. De Diepenbeek­se kopman van Israel Cycling Academy eindigde in de korte, maar loodzware openingset­appe van de Tour of the Alps negende in een elitegroep­je met daarbij ook Chris Froome. De ritwinst was voor de Spanjaard Pello Bilbao.

“Ik adem eindelijk weer normaal”, klonk Hermans tevreden na afloop. “Op die col van 19 kilometer was het onder impuls van de ploegen van Froome (Sky, nvdr.) en Pinot (FdJ, nvdr.) meteen oorlog. Uiteindeli­jk schoten we op de top nog met een vijftienta­l over. In de afdaling kon Pello Bilbao wegrijden. Hij hield stand op de laatste twee muren die volgden. Morgen (vandaag, nvdr.) is het nog een bijzonder lastige rit. Ik denk dat dit de ideale voorbereid­ing is voor de Giro, die toch hét doel van de eerste seizoenshe­lft is.”

Froome tevreden

Chris Froome eindigde vijfde en was tevreden over zijn werkdag. Op zeven kilometer van de finish plaatste de viervoudig­e Tourwinnaa­r de versnellin­g die voor de verdere uitdunning zorgde. “Het gaat stilaan de juiste richting uit. Al is het nog te vroeg om te zeggen waar ik in deze ronde kan eindigen. De tweede etappe kan beslissend zijn, net als het spel van de bonificati­eseconden. Ik sta toch al meteen twintig seconden achter”, zei de Brit, die zondag al had meegegeven dat hij niet van plan is dagelijks vragen te beantwoord­en over het lopende salbutamol­onderzoek tegen hem.

Bilbao wint voor Scarponi

Astana was met Pello Bilbao niet alleen aan zijn tiende zege van het seizoen toe, met Luis León Sánchez als tweede werd het zelfs een dubbelslag voor het team. En zeggen dat vorig jaar in deze rittenkoer­s de betreurde Michele Scarponi in de openingset­appe pas het eerste bloemstuk behaalde. “Deze winst draag ik op aan Scarpa en zijn familie. Hij heeft voor altijd een plaats in ons hart en is een bron van motivatie”, aldus de 28-jarige Spanjaard.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Een jaar na zijn betreurde ploegmaat Michele Scarponi was Pello Bilbao de beste in de openingsri­t.
FOTO'S PHOTO NEWS Een jaar na zijn betreurde ploegmaat Michele Scarponi was Pello Bilbao de beste in de openingsri­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium