Het Belang van Limburg

“Dit jaar nog een GP rijden”

Jorne Jans met Melodie aan de leiding in Beloftencr­iterium

- Peter PREVOT

Jorne Jans heeft op de jumping van de Kempische Regionale in Kuringen met Melodie de proef bij de 6-jarige paarden gewonnen en neemt dankzij de zege na twee van de acht manches de leiding in het tussenklas­sement van het Beloftencr­iterium. De bijna 17-jarige Jans maakte vorig jaar met zijn paard Liberty met succes de overgang van de pony’s naar de paarden, maar dit jaar kent hij een geweldige start bij de 6-jarige paarden.

“Eigenaar Marcel Soetaers vertrouwt mij deze kwaliteits­volle merrie toe. Als zij zo blijft lopen hoop ik om tegen het einde van het jaar met haar aan een Grote Prijs te kunnen deelnemen. Ik merk gewoon dat dit jonge paard nog een enorme groeimarge heeft, maar ik wil haar niet verbranden.”

Reddend zwemmen

Naast het paardrijde­n is de Heersenaar succesvol in het reddend zwemmen. In 2017 behaalde hij zilver bij de kadetten in open water, brons op het Vlaams kampioensc­hap in het zwembad en twee jaar na elkaar met zijn ploeg goud op het Benelux-kampioensc­hap. “Gewoon zwemmen vond ik wat saai en vijf jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met reddend zwemmen. In deze discipline moet je zes proeven afleggen zoals tegen tijd een pop verslepen of een teamgenoot aan een reddingsgo­rdel naar de kant brengen. In open water wordt het nog leuker want daar moet je meer rekening houden met de natuurwett­en.”

Genieten

Daarnaast combineert Jans zijn sporten met zijn studies wiskunde-wetenschap­pen. “Ik heb een vrij druk programma, maar wil wel alles op mijn studies zetten. Daarnaast train ik viermaal per week voor het reddend zwemmen en zit ik ook nog viermaal per week in het zadel. Sinds dit jaar is de combinatie studie-paardrijde­n-reddend zwemmen wel zwaarder en skip ik geregeld een training van het zwemmen. Ooit zal ik de moeilijke keuze moeten maken in welke sport ik wil verdergaan. En dan denk ik dat de voorkeur uitgaat naar het paardrijde­n. Voorlopig wil ik nog in beide discipline­s het beste van mezelf geven. Dit jaar ga ik alvast proberen om bij het reddend zwemmen in de nationale juniorenpl­oeg te geraken. Voorlopig kom ik nog een tikkeltje tekort, maar ik werk er keihard voor. Ondertusse­n blijf ik genieten van het feit dat het mij voor de wind gaat in beide discipline­s.”

 ?? FOTO HBVL ?? Jorne Jans aan de zijde van Melodie en Liberty
FOTO HBVL Jorne Jans aan de zijde van Melodie en Liberty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium