Het Belang van Limburg

“Dit resultaat niet verwacht”

Nederland boven op European Cup Zolder, Pieter Leroi derde

- Pieter VANLOMMEL

Voor één keer stonden op Circuit Zolder geen ronkende motoren, maar fietsen met kleine wielen centraal. Circa 3.000 deelnemers uit veertig landen waren vorig weekend naar Terlaemen afgezakt voor de derde en vierde manche van de European Cup. Het EK-gebeuren werd een oranje feestje. De Nederlande­rs Niek Kimmann en Laura Smulders domineerde­n bij de eliten heren en dames. Langs Limburgse zijde was vooral de prestatie van Pieter Leroi hoopgevend.

Bij de heren elite won Niek Kimmann alles waar hij aan de start verscheen. De Nederlande­r, die in 2015 wereldkamp­ioen werd in Zolder, won zaterdag vóór de Rus Evgeny Komarov en landgenote­n Twan Van Gendt en Mitchel Schotman en gaf zondag in de finale de Fransen Romain Mahieu en Mathis Ragot Richard het nakijken. Bij de vrouwen bleek niemand opgewassen tegen Laura Smulders. De Nederlands­e eindwinnaa­r van de wereldbeke­r heerste in alle reeksen én finales. Zaterdag deed ze dat vóór de Australisc­he tienersens­atie Saya Sakakibara en haar landgenote Judy Baauw, zondag reed ze vóór Elke Vanhoof en de Russische Natalia Afremova over de finish. Elke Vanhoof stootte tweemaal door tot in de finale. De 26-jarige Desselse werd daarin zaterdag vierde en zondag dus knap tweede.

Voor het meest opvallende Limburgse resultaat zorgde Pieter Leroi. De Kortessemn­aar legde bij de junioren beslag op een vierde en derde plaats. “Omdat ik een hele slechte winter achter de rug heb, had ik dit resultaat totaal niet verwacht”, reageert Leroi. “Vorig jaar heb ik namelijk een volledig seizoen verloren door een ontstoken patellapee­s, die maar traag wilde genezen. Ik was mijn kiné grondig beu gezien (lacht). Dit resultaat geeft alvast veel moed voor de rest van het seizoen.” Lommelaar Rune Deburchgra­eve werd achtste in deze reeks.

Bij de 11/12-jarige meisjes werd Emma Szekely zevende in de finale op zaterdag en vierde op zondag. Het Lommelse fenomeen Kjelle Poets won op zaterdag haar finale bij de 13/14-jarige meisjes, ’s zondags eindigde ze achtste. Op zaterdag liet Niels Appermont een vierde plaats noteren in de finale bij de 12-jarigen. Seppe Laenen finishte als achtste in de finale bij de 14-jarigen en schoof een dag later zelfs nog een plaatsje op. In het weekend van 12 en 13 mei staan de vijfde en zesde ronde van de Wereldbeke­r geprogramm­eerd in Zolder.

 ?? FOTO KVK ?? Pieter Leroi.
FOTO KVK Pieter Leroi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium