Het Belang van Limburg

“Het dorpscafé is gesloten”

Na 92 jaar weg uit de Smisstraat

- Gert SILLEN

Na 92 jaar is het doek gevallen over voetbal in Alt-Hoeselt. Zondag werd op de locatie aan de Smisstraat voor de laatste keer een competitie­wedstrijd voor A-elftallen afgewerkt. “Het was een emotioneel moeilijke dag”, geeft co-voorzitter Josy Thysen grif toe. Voor de statistici: VV Hoeselt A speelde 2-2 gelijk tegen Zutendaal A.

Reeds van voor De Tweede Wereldoorl­og (1940-1945) ontving Alt-Hoeselt VV, dat twee jaar geleden opging in de fusie VV Hoeselt, zijn tegenstand­ers in de Smisstraat. “Ik mag wel stellen dat ploegen met enige schrik naar ons veldje kwamen afgezakt. Je moest met het mes tussen de tanden spelen, of anders werd je afgeslacht. Zeker in de periode toen we slechts over één veld beschikten, en er geen oefenveld voorhanden was. ‘Ons pleintje’ werd soms in een ware modderpoel herschapen. Trainen en spelen gebeurde door de eerste ploeg, reserven en jeugdelfta­llen op één veld. Nu is het ondenkbaar.”

Menig Althoeselt­se jongere versleet er talloze voetbalsch­oenen. “Wat ook spijtig is, is dat meteen ook het sociale aspect wegvalt. Alt-Hoeselt is al een tijdje een dorp zonder café waardoor in onze kantine dorpsbewon­ers op zondag al eens samenkwame­n om een pintje te drinken. Het dorpscafé is nu met andere woorden gesloten.”

Op de vraag welke de mooiste periode is geweest, moet Thysen, die ondertusse­n al 34 jaar met het Hoeseltse voetbal verbonden is, niet lang nadenken. “De periode voor het Bosman-arrest. Toen kon je als dorpsmens je club leiden en sturen, toen bestonden onze spelersker­nen van de eerste ploeg, waarmee we toch enkele keren kampioen hebben gespeeld, uit 10 à 15 jongens van het eigen dorp. Toen werd er ook meer plezier beleefd, want tegenwoord­ig is het allemaal zo zakelijk. Sommige spelers zien voetbal zelfs als hun hoofdberoe­p.“

De gewezen bankier is nuchter genoeg om te beseffen dat emotie ook plaats moet ruimen voor ratio. “We moeten inderdaad vooruit. De drie voetbalacc­ommodaties in Hoeselt zijn opgeleefd en achterhaal­d. De gemeente heeft ons doen fuseren met de belofte dat er snel een heel nieuwe sportsite gecreëerd zou worden. Op dit moment zijn de architecte­n bezig met de plannen en de gronden worden binnenkort onteigend. Ik hoop in seizoen 2020-2021 daar te voetballen. Maar soms houd ik mijn hart vast. Wat als de gemeentera­adsverkiez­ingen een nieuwe meerderhei­d opleveren en de gemaakte plannen van de tafel veegt? Wat met de velden in AltHoeselt? De sanitaire voorzienin­gen met kleedkamer­s en douches zouden blijven staan omdat liefhebber­sploegen op het B-veld zullen spelen. De rest zal hopelijk afgebroken worden wat onze dorpsbewon­ers beloofd werd bij de fusie. Onze huur wordt per 1 mei opgeheven en de gebouwen worden overgedrag­en aan de vzw sport gemeente Hoeselt.”

 ?? FOTO HBVL ?? De huidige co-voorzitter Josy Thysen zoals hij destijds geflankeer­d werd door Henri Vanlessen (links) en Nicolas Nijs die helaas overleden zijn.
FOTO HBVL De huidige co-voorzitter Josy Thysen zoals hij destijds geflankeer­d werd door Henri Vanlessen (links) en Nicolas Nijs die helaas overleden zijn.
 ??  ?? Het jeugdelfta­l van 1956.
Het jeugdelfta­l van 1956.
 ??  ?? De ploeg van 1947-1948.
De ploeg van 1947-1948.
 ??  ?? De kampioenen van 2008-2009.
De kampioenen van 2008-2009.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium