Het Belang van Limburg

Check zelf hoe veilig je gemeente is

Website met officiële cijfers van ongevallen en criminalit­eit

- Marij WYERS

Ludwig VANDENHOVE

Gedeputeer­de

Ook voor de politie is dit een handig middel om snel cijfers te raadplegen en eventueel het beleid aan te passen

Op de website limburg.incijfers.be kan je vanaf nu zien hoeveel ongevallen, inbraken en diefstalle­n er in uw gemeente zijn geweest. Die officiële cijfers van de politie kunnen ook nog eens worden vergeleken met andere gemeenten en met het Limburgse gemiddelde.

over criminalit­eit liggen gevoelig en er kan mee worden gegoocheld, want zoals het gezegde zegt: ‘met cijfers kan je alles bewijzen’. “Daarom wil ik dat de Limburgers de objectieve en officiële cijfers in alle openheid kunnen raadplegen”, zegt gedeputeer­de voor Veiligheid Ludwig Vandenhove (sp.a). De cijfergege­vens komen van de federale politie en ze stonden ook al op die website in gemeentera­pporten vermeld. Op de website van de provincie Limburg kan je zelf een selectie maken van de cijfertjes die je wil zien en je kan die dan ook nog eens vergelijke­n met andere gemeenten of met Limburg.

In de online gegevensba­nk limburg.incijfers.be staan ook ingekleurd­e kaarten van de provincie om te kijken of de verkeersve­iligheid en criminalit­eit in jouw gemeente hoger of lager ligt dan het gemiddelde. Ook de gemeenteli­jke veiligheid­srapporten staan online.

2016

“Niet alleen voor de Limburgers, ook voor de politie is dit een handig middel om snel cijfers te raadCijfer­s plegen en eventueel het beleid aan te passen”, denkt gedeputeer­de Vandenhove. De politiezon­es hebben gisteren hun goedkeurin­g gegeven voor het openbaar maken van de criminalit­eitsen verkeersge­gevens uit de gemeenten. Voorlopig gaat het nog om de cijfers van 2016. De officiële politiecij­fers van vorig jaar worden pas binnen enkele maanden verwacht.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wie bijvoorbee­ld wil weten hoeveel inbraken er in zijn gemeente zijn gepleegd, kan daarvoor terecht op de website www.limburg.incijfers.be.
FOTO PHOTO NEWS Wie bijvoorbee­ld wil weten hoeveel inbraken er in zijn gemeente zijn gepleegd, kan daarvoor terecht op de website www.limburg.incijfers.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium