Het Belang van Limburg

Tweeling viert achttiende verjaardag met overval

-

Drie tieners moesten zich gisteren verantwoor­den voor het plegen van drie overvallen in Leopoldsbu­rg. Een 18-jarige uit HeusdenZol­der zit in de gevangenis. Een andere verdachte zit in een gesloten instelling, zijn broer is op vrije voeten. De broers, een tweeling uit Leopoldsbu­rg, pleegden de laatste overval net op de dag dat ze 18 jaar werden.

In november vorig jaar was Leopoldsbu­rg in de ban van een reeks hold-ups. De gemaskerde en met messen of een vuurwapen bewapende daders sloegen toe in twee warenhuize­n en een krantenwin­kel. De politie kon op 13 en 14 december drie verdachten arresteren.

Tot een strafvorde­ring kwam het gisteren in de correction­ele rechtbank nog niet. De burgerlijk­e partijen vroegen de aanstellin­g van een deskundige om enkele slachtoffe­rs te onderzoeke­n. Zo is een 9-jarig meisje in begeleidin­g bij een psychiater nadat ze zag hoe de overvaller­s haar vader en moeder onder bedreiging van een wapen tegen de grond werkten. Een kassierste­r kan nog altijd niet normaal functioner­en nadat de verdachten haar een mes op de keel zetten.

De straffen kunnen oplopen tot twintig jaar en meer, al zal de verdedigin­g verzachten­de omstandigh­eden inroepen. Tot slot is voor de verdachten ook een psychiatri­sch onderzoek gevraagd. “Dat zorgt voor vertraging, maar het geeft mijn cliënt wel de mogelijkhe­id om aan te tonen dat hij de kansen grijpt om zijn plaats in de maatschapp­ij opnieuw op te nemen”, zegt Tom Van Overbeke, advocaat van een van de tweelingbr­oers. De rechtbank doet uitspraak over deze opgeworpen vragen op 30 april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium