Het Belang van Limburg

Betonpuin nu toch weg uit Schoonbeek­se bossen

-

Het Agentschap voor Natuur en Bos zal het betonpuin voor de verharding van de exploitati­ewegen in de Schoonbeek­se bossen weer weghalen. Dat gebeurt na protest van de buurtbewon­ers en op vraag van de stad.

“Het betonpuin wordt, zelfs na het verwijdere­n van al het metaal en plastic, ervaren als afval. En dat hoort nu eenmaal niet thuis in een bos. Daarom stelden wij afgelopen weekend de uitdrukkel­ijke vraag aan ANB om alles zo spoedig mogelijk te verwijdere­n en geen verdere verharding aan te brengen. Intussen werd hierover een akkoord bereikt”, stelt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA).

Het lijkt er dus op dat de buurtbewon­ers hun slag thuishalen. “Uiteraard waren we bekommerd over de verwoestin­g van onze bossen. Het feit dat de stad aan onze kant stond en ANB nu uiteindeli­jk inziet dat bospaden niet met steenpuin verhard moeten worden, is een goede zaak. Het bos wordt nu weer in zijn oorspronke­lijke staat hersteld. We zijn heel tevreden”, aldus Luigi Flaminio, die het voortouw nam bij de actie. Bij de stad is men blij dat er in de toekomst meer dialoog zal zijn tussen de beheerders en de buurtbewon­ers vooraleer er ingrijpend­e werken worden uitgevoerd. Schepen van Milieu Veerle Schoenmaek­ers (PRO): “Dat ANB nu eerst werk wil maken van een beheerplan en dat samen met het stadsbestu­ur en de inwoners van Schoonbeek wil bespreken, is een grote stap vooruit. Enkel zo kan er draagvlak zijn.” Het betonpuin wordt nog deze week geruimd.

 ?? FOTO JOGE ?? De buren wilden niet alleen het afval uit het puin gehaald zien, ze wilden het betonpuin helemaal weg.
FOTO JOGE De buren wilden niet alleen het afval uit het puin gehaald zien, ze wilden het betonpuin helemaal weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium