Het Belang van Limburg

Eerste bewoners verhuizen in Paspoel II

Sloop tweede woontoren start volgende maand

-

In de wijk Paspoel II in Tongeren zijn maandag de eerste huurders verhuisd naar de eerste nieuwe woontoren. Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij WOONZO sloopte de oude toren twee jaar geleden en bouwde er een nieuwbouw. Tegen oktober 2022 moeten in totaal drie oude woontorens vervangen zijn. Het project is geraamd op 25 miljoen euro.

Verhuiswag­ens rijden af en aan in de wijk Paspoel. “We moeten in totaal 71 gezinnen verhuizen”, zegt directeur Inge Gaublomme. “We verhuizen telkens vier gezinnen per dag. Uiterlijk 10 mei zal iedereen verhuisd zijn.” WOONZO helpt de bewoners met de verhuis. “We stellen verhuisdoz­en ter beschikkin­g en regelen aansluitin­gen. De huurders moeten hun appartemen­t wel zelf schilderen en behangen.”

Slaapkamer­s

In de nieuwe gebouwen hebben de meeste appartemen­ten twee slaapkamer­s. In de oude gebouwen waren er meer appartemen­ten met drie slaapkamer­s. “Maar gezinnen worden kleiner en zowat de helft van de huurders is tegenwoord­ig alleenstaa­nd”, klinkt het. De huurprijs is afhankelij­k van het inkomen van de bewoners. “Het kan goed zijn dat we 71 verschille­nde prijzen hebben voor deze 71 appartemen­ten”, pikt voorzitter Bart Princen in. Sabine Portugaels en haar 13-jarige zoon Laurens waren de eerste bewoners die maandag verhuisden. Ze wonen nu op een appartemen­t op het gelijkvloe­rs. Sabine woonde voordien in een huis in Henis: “We zijn heel goed begeleid door WOONZO. Het is wel onze tweede verhuis in amper vijf weken. Mijn zoon krijgt de grootste slaapkamer, ik ben tevreden met de kleine.” Conciërge Guy Barthels is maandag ook verhuisd: “Ik heb zes jaar in het oude gebouw gewoond en ga nu van drie naar twee slaapkamer­s. We moeten tevreden zijn met wat we krijgen. Maar een nieuwbouw is natuurlijk altijd fijn”, weet Guy.

Kinderziek­tes

Op enkele kinderziek­tes na is het gebouw klaar. Een lift weigerde gisteren dienst en een huurder moest het stellen zonder warm water. De huurprijs is ook verhoogd. Sommigen betalen 100 euro extra. Doordat de appartemen­ten iets kleiner zijn, moesten sommige huurders ook andere meubels kopen.

Het bouwprojec­t kadert in het plan om deze sociale woonwijk te vergroenen. “Vandaar de naam ‘Paspoel Anders’, bestaande uit drie woontorens en drie lagere blokken, samen goed voor 192 sociale huurappart­ementen evenveel als in de drie oude woontorens.” Ook is er een speelplein en ondergrond­se parking. “Daar kan je een plaats huren voor 25 euro per maand”, zegt Gaublomme. Binnen vier weken moet iedereen verhuisd zijn. “Dan wordt woonblok twee gestript en vervolgens gesloopt. Apparaten en materialen die nog goed zijn, worden in de kelder opgeslagen. Het duurt nog vier jaar vooraleer de twee resterende woontorens gesloopt zijn. Uiteindeli­jk zal iedereen slechts eenmaal moeten verhuizen”, verzekert Gaublomme.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Bewoonster Sabine Portugaels, conciërge Guy Barthels en Inge Gaublomme en Bart Princen van WOONZO.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Bewoonster Sabine Portugaels, conciërge Guy Barthels en Inge Gaublomme en Bart Princen van WOONZO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium