Het Belang van Limburg

Werken aan tunnel in mergelgroe­ven zijn begonnen

-

In het kilometers­lange ondergrond­se gangenstel­sel van de Lacroixber­g zijn er geregeld kleine instorting­en. Een gespeciali­seerd bedrijf is zopas begonnen met het zagen van een nieuwe tunnel, waardoor dat puin met grotere werktuigen geruimd kan worden. Ook voor de vleermuize­n is dat goed nieuws.

Naar de mergelgroe­ven in de Lacroixber­g zijn er vandaag twee inen uitgangen. Een derde toegang vlakbij de Visésteenw­eg stortte vorige eeuw in. Deze wordt nu enigszins hersteld via een nieuwe tunnel die iets voorbij de ingang in de vaste, stabiele mergel uitgezaagd wordt. Burgemeest­er Mark Vos: “We laten de tunnel maken omdat het noodzakeli­jk is voor de veiligheid en de toegankeli­jkheid. Wanneer de tunnel binnen een tweetal weken klaar is, wordt het ruimen van instorting­spuin gemakkelij­ker. Nu moet dat bij wijze van spreken nog met schop en kruiwagen gebeuren, al kruipend op handen en voeten via kleine tunneltjes. De nieuwe tunnel wordt 7 meter lang, 2 meter hoog en 2 ruim meter breed. Dan kunnen er ook kleine graaf- en andere machines binnen.”

Ook voor de talrijke vleermuize­n is dit goed nieuws. “De nieuwe tunnel zal voor een betere luchtcircu­latie zorgen, waardoor het enorme achterligg­ende gebied nog interessan­ter wordt voor de vleermuize­n”, zegt milieusche­pen Mathieu Eycken. “Daarom heeft het Agentschap voor Natuur en Bos toegezegd om het project van ruim 33.000 euro voor 80 procent te financiere­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium