Het Belang van Limburg

Basisschoo­l Terkoest sluit straat af met slagboom

Maatregel voor veilige schoolomge­ving mogelijk ook aan andere scholen in Alken

- Leander KUIPERS

In de Parkstraat in Terkoest zijn sinds kort twee slagbomen geïnstalle­erd. Die moeten bij het begin en het einde van de schooldag ervoor zorgen dat de leerlingen in een veilige omgeving terechtkom­en. “In september zijn we begonnen met het plaatsen van dranghekke­n als proefproje­ct. Door de vele positieve reacties van ouders en buurtbewon­ers heeft dat nu een vervolg gekregen”, zegt directeur Tim Forier.

Zoals op zoveel plaatsen willen ouders met hun kinderen zo dicht mogelijk tot aan de school rijden en is de omgeving er onveilig door zwaar vervoer en sluipverke­er. Die gevaarlijk­e combinatie is aan de basisschoo­l van Terkoest helemaal verleden tijd. “Na een testperiod­e van zeven maanden met dranghekke­n zijn we overgescha­keld op slagbomen die de straat tijdelijk afzetten”, aldus Forier. “De slagbomen zijn verwerkt in de paars-gele Octopuspaa­l die de automobili­sten attent maakt op de aanwezighe­id van schoolgaan- de jeugd.”

Op weekdagen wordt de schoolstra­at afgesloten van 8 tot 8.30 uur en van 15.05 tot 15.35 uur. Op woensdagmi­ddag zal de straat ook een halfuurtje ontoeganke­lijk zijn voor het verkeer tussen 12.15 en 12.45 uur. De slagbomen worden voorlopig bediend door de directeur zelf, maar zullen in de toekomst hoogstwaar­schijnlijk omhoog en omlaag gelaten worden door gemachtigd­e opzichters.

Voor verkeerspr­oblemen vreest men niet. “Er is voldoende parkeerpla­ats buiten de omgeving van de schoolstra­at en automobili­sten kunnen de schoolzone gemakkelij­k verlaten via de invalswege­n Eikendreef en Hovenierss­traat”, weet Forier.

Voorbeeld

Veilige en kindvriend­elijke schoolomge­vingen zijn een prioriteit voor het Alkense gemeentebe­stuur. Zo zullen er binnenkort ook slagbomen komen aan freinetsch­ool ’t Schommelbo­otje in het centrum. “We bekijken ook de mogelijkhe­den om er te plaatsen aan de vrije bassisscho­ol van Sint-Joris, maar die plannen staan nog in de kinderscho­enen”, legt schepen van Onderwijs Anita Vanhove-Reekmans (Open Vld) uit. Eerder werden al in Hasselt de slagbomen aan de stedelijke basisschoo­l in Kuringen behouden na een gelijkaard­ig proefproje­ct met nadarhekke­n. “Net als andere gemeenten willen we kindvriend­elijke en veilige schoolomge­vingen voor stappende en fietsende kinderen en ouders”, zegt Reekmans. “De leerkracht­en zijn er ook actief mee bezig in de lessen. Zo besteden ze veel aandacht aan verkeersed­ucatie.”

 ?? Foto LEANDER KUIPERS ?? Elke schooldag wordt de straat afgesloten van 8 tot 8.30 uur en van 15.05 tot 15.35 uur.
Foto LEANDER KUIPERS Elke schooldag wordt de straat afgesloten van 8 tot 8.30 uur en van 15.05 tot 15.35 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium