Het Belang van Limburg

Portretten in Villa Verbeeldin­g

- Rudi SMEETS

Tot 12 januari loopt in Villa Verbeeldin­g een expo met zelfportre­tten van 35 bekende illustrato­ren uit binnen- en buitenland. Er is ook een parallelle tentoonste­lling met werk van gevestigde waarde Ingrid Godon en aanstormen­d talent Fatinha Ramos, een Portugese die na haar studies grafisch ontwerp naar Antwerpen verhuisde.

De expo ‘De Mooisten Van Het Land’ in Villa Verbeeldin­g biedt een scala van portretten die onttrokken zijn aan de louter visuele waarneming van de auteurs. Dat blijkt onder meer uit het oeuvre van de Antwerpse Ingrid Godon (59). Meer dan twintig jaar geleden stond ze mee aan de wieg van het kleutertij­dschrift Dopido. Haar figuurtjes Nellie en Cezar werden bijzonder populair.

Tristesse

In 2011 tekende Godon een serie kinderport­retten. Die vormde samen met teksten van de Nederlands­e schrijver Toon Tellegen een geheel in het filosofisc­he prentenboe­k ‘Ik Wou’. Daarna volgden ‘Ik Denk’ en ‘Ik Moet’. De expo in Villa Verbeeldin­g combineert portretten uit het eerste en het derde boek. “Ik heb altijd iets gehad met portretten, maar ik heb het lange tijd niet geweten”, lacht ze. “Mensen observeren doe ik onbewust, het is mijn tweede natuur. Na al die jaren blijf ik het een onwaarschi­jnlijk boeiende bezigheid vinden. Ik word vooral geraakt door tristesse en kijk met een soort van mededogen. Mijn figuren lachen nooit echt. In het begin tekende ik alleen voor kinderen, nu ook voor volwassene­n. In de boeken van Paul Verrept, bijvoorbee­ld. Hoe dat komt? Ik ben enorm geëvolueer­d, het is alsof ik meer durf dan vroeger. Ik doe dit vooral voor mezelf, ik ben pas tevreden als ik het zelf oké vind.”

Moma

Fatinha Ramos (40) kwam zeventien jaar geleden naar Antwerpen, de liefde achterna. Ze ging in ons land aan de slag als grafisch designer. Pas enkele jaren geleden werd zij profession­eel illustrato­r. Kleur en beweging lopen als een rode draad door haar werk, maar het zijn vooral de fysieke proporties van de personages die in het oog springen. Ze hebben meestal lange nekken en armen. Onlangs gooide ze hoge ogen met haar illustrati­es in het kinderboek ‘A Life Of Color’ van Cara Manes. Zij is als curator verbonden aan het New Yorkse MoMA, dat het boek uitgaf. Het gaat over de Frans-Oekraïense kunstenare­s Sonia Delaunay, die haar zoontje meeneemt op een kleurrijke, abstracte reis door haar eigen werk. Ze overleed in 1979. Rijst de vraag hoe een Belgisch-Portugese in één van de bekendste musea ter wereld terechtkom­t.

“In Portugal is er een spreekwoor­d: Als de berg niet naar José komt, dan gaat José naar de berg”, zegt ze met een knipoog. “Ik heb gewoon mijn stoute schoenen aangetrokk­en en ben naar de Big Apple gereisd. Ik vond het een bijzonder leuke opdracht. Dat Cara en ik een review kregen in The New York Times, was de kers op de taart.”

Mensen observeren doe ik onbewust, het is mijn tweede natuur. Na al die jaren blijf ik het een boeiende bezigheid vinden

Ingrid GODON

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ingrid Godon en Fatinha Ramos. De mooisten van het land, Villa Verbeeldin­g, Bampslaan 35 , Hasselt – 011/22.26.24, woensdag-zaterdag (en eerste zondag van de maand) 14-17 uur.
FOTO SERGE MINTEN Ingrid Godon en Fatinha Ramos. De mooisten van het land, Villa Verbeeldin­g, Bampslaan 35 , Hasselt – 011/22.26.24, woensdag-zaterdag (en eerste zondag van de maand) 14-17 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium