Het Belang van Limburg

En toen werd het muisstil

‘Nieuwsjage­rs’ volgt de redactie van Het Nieuwsblad wanneer de zaak-De Pauw losbarst

- Benjamin PRAET en Marc KLIFMAN

De zaak-Bart De Pauw barst los, vanavond in ‘Nieuwsjage­rs’ op Vier. De redactie van Het Nieuwsblad moet snel schakelen, maar na enkele dagen valt de heisa stil. Niemand wil nog communicer­en. Dit is wat er de voorbije maanden gebeurde.

Het Nieuwsblad zou de volgende dag als eerste met het nieuws naar buiten komen: de VRT had de samenwerki­ng met Bart De Pauw met onmiddelli­jke ingang stopgezet, na meldingen van grensovers­chrijdend gedrag. Maar diezelfde avond stuurde De Pauw een filmpje de wereld in om het nieuws zélf bekend te maken. De redactie van Het Nieuwsblad moest ineens snel schakelen. De dagen na die 9 november leefde de zaak even heel hevig, om daarna schijnbaar even snel weer uit te doven. Maar hoe zit het nu?

Bart De Pauw houdt zich sindsdien in de luwte. Zijn laatste communicat­ie, enkele dagen nadat de bom barstte, kwam via zijn advocaat Michael Verhaeghe. Daarin staken gedeelteli­jke verontschu­ldigingen: “Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Ik wil mij dan ook bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimide­erd zou hebben gevoeld.” Maar tegelijk ging hij in het verweer: “De zaak is volledig ontspoord, met tal van manifeste onwaarhede­n.” Ook bij de slachtoffe­rs en de andere betrokkene­n is het voorlopig stil: zij willen afwachten tot het parket communicee­rt. Dat startte midden november op eigen initiatief een onderzoek, om te zien of er effectief misdrijven zijn gepleegd. Er vonden onder meer huiszoekin­gen plaats bij de VRT en CEO Paul Lembrechts werd gehoord. Daarna leek ook daar nog weinig te bewegen, maar het parket benadrukt dat “het onderzoek nog steeds niet is afgerond”.

Stap terug

Midden januari besliste De Pauw om zich terug te trekken als zaakvoerde­r van Koeken Troef!. De leiding kwam daarmee volledig in handen van zijn vrouw Inès De Vos, maar De Pauw zette zichzelf niet helemaal buitenspel: hij is nog steeds hoofdaande­elhouder – en dus eigenaar – van Koeken Troef!. Die zet was hoognodig. De VRT wou de deur op een kier houden voor Koeken Troef!, maar de figuur van De Pauw was gecompromi­tteerd en dus ging de samenwerki­ng met het productieh­uis alsnog on hold. Het lopende seizoen van de populaire quiz ‘Twee tot de Zesde Macht’, met De Pauw als presentato­r, werd stopgezet. Nu De Pauw (officieel) minder betrokken was bij Koeken Troef!, werd een herneming van ‘Twee tot de Zesde Macht’ mogelijk. Jeroen Meus kwam aan boord als vervanger. Tussendoor ging Koeken Troef! eens snuffelen bij Medialaan, maar dat leidde vooralsnog niet tot een samenwerki­ng. En het productieh­uis bleef ook programma’s maken voor SBS (Vier, Vijf), waaronder ‘De Boxy’s’. Intussen werkt De Pauw zelf in alle stilte mee aan een nieuw sketchprog­ramma. “Dat wordt nu getest. Bij groen licht zal het op Vier te zien zijn”, bevestigt woordvoerd­er Kristof Demasure. De Pauw komt niet in beeld, maar is wel betrokken bij de productie en is naar verluidt op de set aanwezig. Over zijn rol blijft iedereen vaag: “Die test is een groepswerk.”

→ Nieuwsjage­rs, Vier, 20.35 uur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium