Het Belang van Limburg

Bilzenaar biedt uurwerk van Theo Fabergé aan

Vandaag verschijnt de Bilzenaar Raymond Gorissen in ‘Stukken van Mensen’ met een van de duurste stukken die ooit in dit programma zijn aangeboden: een exclusief uurwerk uit de St. Petersburg Collection van Theo Fabergé.

- Raymond DE CONDÉ

Raymond Gorissen is gedurende twintig jaar invoerder geweest van de St. Petersburg Collection van Theo Fabergé, de kleinzoon van Carl Fabergé, die juwelier was van de Russische tsaren tot 1917, het jaar van de Russische Revolutie.

De beroemde St. Petersburg Collection bestaat niet enkel uit Fabergé-eieren maar ook uit uurwerken. De eerste Limited Edition uurwerken van Theo Fabergé veroorzaak­ten in 1999 een ware sensatie op de jaarlijkse Basel Watch, Clock and Jewellery Fair, de grootste juwelenbeu­rs ter wereld. Het was Theo’s fascinatie voor techniek en ook zijn ervaring in het herstellen van antieke klokken die nu voor het eerst in de familieges­chiedenis resulteerd­e in het lanceren van een collectie uurwerken.

Poetin

Het uurwerk dat de Bilzenaar in het programma aanbiedt behoort tot een exclusieve collectie van 25 exemplaren, waarvan hij nummer 5 in zijn bezit heeft. Het gaat om een Tourbillon, een met de hand vervaardig­d mechanisch uurwerk waarvan het gangwerk in een om zijn as draaiende kooi zit zodat de zwaartekra­cht er geen vat op heeft, wat uiterste nauwstaan keurigheid garandeert. “Ik heb het uurwerk vijftien jaar geleden privé gekocht en al die tijd heeft het in een kluis op de bank gelegen”, vertelt Raymond Gorissen. “Een deel van de collectie is bij president Poetin terechtgek­omen. Ter gelegenhei­d van de 300ste verjaardag van Sint-Petersburg schonk Poetin zo’n horloge aan een aantal wereldleid­ers. Hij heeft zelf een Tourbillon en hij schonk er een aan de Amerikaans­e president George W. Bush. De andere presidente­n, zoals Chirac, Schröder en Berlusconi, kregen goedkopere exemplaren.

Raymond Gorissen heeft zelf een rol gespeeld in de terugkeer van Fabergé in Rusland. “Ik had in Amsterdam op een zakelijk congres een Russische zakenman leren kennen, Oleg Nikitin. Ik had er een vitrinekas­t met eieren en uurwerken uit de St. Petersburg Collection en als hun vertegenwo­ordiger in een aantal Europese landen zocht ik een opening naar Rusland. Van oktober 2003 tot maart 2004 ben ik in Sint-Petersburg geweest om een galerij op te zetten met werken van Theo en Sarah Fabergé en dat is een groot succes geworden.”

Eigen atelier

Waarom hij het uurwerk in ‘Stukken van Mensen’ aanbiedt? “Mijn interesse ervoor is een beetje afgenomen omdat ik een nieuwe ambitie heb. Ik schilder ook en wil mijn eigen kunstwerke­n verkopen. Ik zou graag een atelier uitbouwen.”

Ook een duur stuk is de piano van het Londense merk Broadwood, die door absurdisti­sch kunstenaar Herr Seele wordt aangeboden. Hij stak de Rolls Royce onder de Engelse piano’s in een bijzonder jasje voor een tentoonste­lling en beschilder­de het hout met zijn geesteskin­d Cowboy Henk. Maar hij blijkt geen makkelijke verkoper te zijn.

Voorts is er ook een telephone message card van Marilyn Monroe uit 1961 en een biljarttaf­el uit de jaren 30 van de Kortrijkse meubelfabr­ikant De Coene.

 ?? FOTO VIER ?? Raymond Gorissen met het uurwerk van Theo Fabergé.
FOTO VIER Raymond Gorissen met het uurwerk van Theo Fabergé.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium