Het Belang van Limburg

Restaurant sluit in het weekend “want klanten komen niet opdagen”

Restaurant Rosch in Hasselt sluit de deuren in het weekend

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Vanaf 1 juli zullen Glenn Ross en Nicole Schelleken­s de deuren van hun restaurant Rosch in de Hasseltse Dorpsstraa­t het hele weekend dichtdoen. Een van de hoofdreden­en: “Op zaterdag word je meer dan anders geconfront­eerd met klanten die niet komen opdagen.” En ze zijn niet de enige restaurate­urs.

De vlam tussen Glenn Ross (29) en Nicole Schelleken­s (31) sloeg over tussen de potten en de pannen van het Hof van Cleve van Peter Goossens. Hij werkte in de keuken, zij deed de patisserie. Daarna gingen ze twee jaar in Australië aan de slag bij de Britse topchef Heston Blumenthal in The Fat Duck. Eén jaar geleden openden ze hun eigen restaurant in de Hasseltse Dorpsstraa­t en nu hangt er al een 14 op 20 van de Gault Millau tegen het raam. “We hebben een klein restaurant met achttien couverts”, vertelt Nicole Schelleken­s. “Dat is te weinig om personeel te kunnen betalen. We hebben onze zaak zo efficiënt ingericht dat we het met z’n tweeen kunnen bolwerken. Ik kan bijvoorbee­ld de desserts combineren met het opdienen”, zegt Nicole. Maar het koppel werkt tot wel 90 uur per week. Daarom houdt het restaurant, dat nu al dicht is op zondag, vanaf 1 juli de deuren het hele weekend dicht, tot maandagmid­dag. “We zijn als veertienja­rigen begonnen in de horeca. Sindsdien hebben we nooit één vrij weekend gehad. Na lang nadenken hebben we besloten dat we deze stap willen zetten om onze balans tussen werk en vrije tijd een beetje beter in te richten. We gaan niet minder werken, want we gaan nu wel open op maandag. Maar we willen meer inzetten op ons sociale leven en dat kan nu eenmaal beter in het weekend.” Rosch draait momenteel bijzonder goed. “Op zaterdagav­ond zijn we drie maanden op voorhand volzet, maar we denken dat onze klanten ons ook door de week zullen volgen. Ze gunnen het ons ook”, denkt Ross, die onlangs de Venuez Hospitalit­y Award voor culinair talent won.

Steek in de ziel

Er is nog een opvallende extra reden waarom de twee deze stap zetten. “Het aantal no shows is veel groter op zaterdag. Mensen boeken een tafeltje, maar komen dan niet opdagen”, zegt Ross. “Voor een restaurant met achttien couverts is dat een financiële domper. Omdat gasten bij ons zolang op voorhand reserveren, wil je ook het uiterste van jezelf geven om ze te verwennen. Als ze dan niet komen opdagen, voelt dat als een steek in je ziel. Als ze verwittige­n is dat geen probleem, maar vaak nemen ze niet eens op als je ze belt. Door de week is dat toch anders.” “Je ziet ook dat er iets aan het veranderen is in de horeca. Jongere mensen zoeken een betere balans. In The Fat Duck in Australië was er een vierdagenw­eek. Je moest dan keihard werken, maar daarna had je drie dagen verlof.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Nicole Schelleken­s en Glenn Ross sluiten vanaf
1 juli in het weekend de deuren van Rosch.
FOTO SVEN DILLEN Nicole Schelleken­s en Glenn Ross sluiten vanaf 1 juli in het weekend de deuren van Rosch.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Nicole Schelleken­s en Glenn Ross kijken al uit naar hun vrije weekends.
FOTO SVEN DILLEN Nicole Schelleken­s en Glenn Ross kijken al uit naar hun vrije weekends.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium