Het Belang van Limburg

Dagen van Jonas De Roeck zijn geteld

Zelfs Europees ticket via play-off 2 lijkt vel van coach niet te kunnen redden

- Gunter SCHOOFS

Bij STVV wijst alles erop dat Jonas De Roeck aan zijn laatste wedstrijde­n als hoofdcoach bezig is. De trainer vroeg de voorbije weken aan zijn Japanse bazen duidelijkh­eid omtrent volgend seizoen, maar die kreeg hij niet. Tateishi en co laten de Antwerpena­ar zijn ding doen in play-off 2, maar achter de schermen bekijken de Japanners wie beter kan doen volgend seizoen. Beter? Dat valt uiteraard nog af te wachten.

Alleen een Europees ticket veroveren via play-off 2, kan Jonas De Roeck nog een waterkans opleveren om coach van STVV te blijven. Op Europees voetbal hadden de Japanners van DMM.com immers - tegen beter weten in - dit seizoen al hun zinnen gezet. Maar zelfs als de Kanaries daarin slagen, lijken de dagen van De Roeck, die nog een contract van een jaar heeft, geteld aan de Tiensestee­nweg.

De nieuwe CEO van STVV, Takayuki Tateishi, heeft voor volgend seizoen andere plannen. Vorige week liet hij zijn staf weten dat de situatie nog bekeken wordt en dat er niets beslist is, maar de goede verstaande­r weet dat het over is voor De Roeck. Anders had Tateishi al lang zijn vertrouwen uitgesprok­en in de STVV-coach, iets wat hij overduidel­ijk niet doet. Of ook voor de andere stafleden het verhaal op Stayen eindigt, hangt af van de eisen en wensen van een opvolger.

Voor- en tegenstand­ers

Zoals elke coach heeft De Roeck in Sint-Truiden voor- en tegenstand­ers. Zondag vocht zijn ploeg in Oostende nog knap terug na een 2-0-achterstan­d. Niemand kan ontkennen dat STVV veel grinta toonde in ‘maar’ een playoff 2-wedstrijd. Anderzijds blijven de Kanaries onder leiding van de Antwerpena­ar buitenshui­s op één zege steken. Op het veld van Anderlecht, in zijn allereerst­e uitmatch als coach in eerste klasse, pakte hij de drie punten. Dat lukte nadien niet meer. Verder dan acht gelijke spelen en 11 op 48 op verplaatsi­ng kwam De Roeck niet. Vooral het gebrek aan efficiënti­e ondanks het feit dat STVV nooit eerder zoveel spitsen in de kern had - bleef onopgelost.

Er zijn ook argumenten die wel in het voordeel van De Roeck pleiten. Zo maakte STVV een zorgeloos seizoen door, en pakte hij in de reguliere competitie zelfs meer punten dan zijn voorganger Ivan Leko. Weliswaar met een totaal andere, bravere kern. Toch liepen bepaalde spelers soms de kantjes eraf. Zo was er een aanvaring met Fabien Antunes. Nog erger was het dispuut met Yohan Boli, waarbij de club openlijk communicee­rde dat de spits om disciplina­ire redenen naar de B-kern verdween.

Contract tot 2019

Het siert De Roeck dat hij zich blijft inzetten voor zijn ploeg. Ondanks het feit dat hij de bui voelt hangen, gooit hij de handdoek niet. Dat zou ook niet slim zijn, omdat hij nog een contract van een jaar heeft in Sint-Truiden. Alles duidt er zo op dat de samenwerki­ng eindigt na play-off 2.

Averij bij Bezus en Botaka -

Roman Bezus en Jordan Botaka incasseerd­en een rake trap in Oostende, zij zijn twijfelach­tig voor de match van morgen tegen Beerschot. Vooral Bezus werd flink geraakt door een tackle van Lombaerts.

 ?? FOTO DD ??
FOTO DD
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium