Het Belang van Limburg

Françoise Chombar is strafste onderneems­ter ter wereld

Melexis-topvrouw wint Global Prize for Women Entreprene­urs van BNP Paribas

- Dominiek CLAES

NEW YORK - Françoise Chombar, medeoprich­tster en CEO van de Limburgse chipontwik­kelaar Melexis, heeft afgelopen weekend in New York de Global Prize for Women Entreprene­urs van BNP Paribas toegekend gekregen. Chombar kreeg de internatio­nale award toegekend voor haar “uitzonderl­ijke ondernemer­scarrière”. “Uiteraard ben ik vereerd”, zegt de laureate in een eerste reactie. “Maar het is toch vooral een prijs voor het hele team van Melexis.”

Het is pas de tweede keer dat de Franse grootbank BNP Paribas, samen met het internatio­nale netwerk van ondernemen­de vrouwen Femmes Chefs d’Entreprise­s Mondiales (FCEM), deze internatio­nale award toekent. De prijs is bestemd voor vrouwen die hoog scoren op bedrijfsec­onomische resultaten, positieve impact op de samenlevin­g, innovatie en promotie van vrouwelijk ondernemer­schap. Vorig jaar ging de eerste Global Prize for Women Entreprene­urs naar de Italiaanse onderzoeks­ter Laura Melis.

Jury

De jury, bestaande uit leidende dames uit Europa, Azië en de VS, selecteerd­e daarvoor dertig internatio­nale kandidaten uit vier continente­n. Dit jaar mocht Françoise Chombar de prijs in ontvangst nemen. “Françoise Chombar heeft Melexis uitgebouwd tot een van de vier wereldleid­ers op het vlak van halfgeleid­ers en sensoren voor de automobiel­industrie”, zo blijkt uit het verslag van de jury. “Elke nieuwe auto bevat gemiddeld tien chips van Melexis. Melexis komt ongeveer elke maand met een nieuw product en richt zich daarbij sterk op de nieuwste ontwikkeli­ngen zoals slimme steden, zelfrijden­de auto’s en data. Chombar is ook een van de grote promotoren van de STEMrichti­ngen in het onderwijs (wetenschap­pen, technologi­e, engineerin­g en wiskunde) en zet zich in voor vrouwen in management en ondernemer­schap.” Wat dat laatste betreft verwijst de jury onder meer naar haar steun aan Sofia, het Belgische netwerk van vrouwelijk­e ondernemer­s en managers aan de UHasselt.

Team

“Wij zijn zwaar onder de indruk van de ondernemer­scarrière van mevrouw Chombar”, voegt juryvoorzi­tter Sofia Merlo, tevens co-CEO van BNP Paribas Wealth Management, eraan toe. “Ze heeft Melexis sterk doen groeien door te investeren in innovatie én in de ondersteun­ing van haar medewerker­s. Ook door het promoten van vrouwen in de wereld van ingenieurs, waar weinig vrouwen aan de slag zijn.”

Voor Chombar zelf is de prijs voor het hele Melexistea­m bestemd. “Bij Melexis doen we de dingen samen. Dat is de bron van onze creativite­it en van de tevredenhe­id van onze klanten. Wij maken samen nieuwe dingen voor de best denkbare toekomst. Op die manier dragen wij ons steentje bij aan een betere samenlevin­g.”

Het is niet de eerste keer dat Chombar met Melexis in de prijzen valt. Eerder kreeg ze onder meer al de Ambiorixpr­ijs van VKW toegekend, werd Melexis uitgeroepe­n tot ‘Beste werkgever’ (Randstad) en eind vorig jaar haalde Melexis de finale van de ‘Limburgse ondernemin­g van het Jaar’ van Het Belang van Limburg en Made in Limburg.

 ??  ??
 ?? FOTO MINE DALEMANS ?? Françoise Chombar: “Dit is vooral een prijs voor het hele team van Melexis.”
FOTO MINE DALEMANS Françoise Chombar: “Dit is vooral een prijs voor het hele team van Melexis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium