Het Belang van Limburg

“Ik laat me niet muilkorven”

Oppositie belooft vuurwerk in getuigenve­rhoor F-16-dossier

- Jan BEX

BRUSSEL - Vandaag worden 15 van 27 getuigen ondervraag­d door de parlementa­ire commissie Landsverde­diging in de zaak van de F-16’s. De resterende 12 zijn voor volgende week. Dat besliste de commissie gisteren. Parlementa­iren moesten maandag een geheimhoud­ingsclausu­le tekenen voor ze de volledige rapporten mochten inkijken. Toch mag er vuurwerk verwacht worden. Dirk Van der Maelen (sp.a): “Ik laat me niet muilkorven. Ik stel de vragen die ik wil stellen.”

inhoudelij­ke debat of hoge legeroffic­ieren bewust de informatie hebben tegengehou­den dat Belgische F-16’s misschien langer kunnen vliegen dan vermoed, kan vandaag eindelijk van start gaan. De commissie kan rechtstree­ks vragen stellen aan betrokkene­n. Vandaag komt onder meer klokkenlui­der ‘kolonel X’ getuigen, net als zijn meerdere kolonel Letten, de verantwoor­delijke ‘materiaalm­eester’ van de F-16-vloot, alsook kolonel Van Pee. Die leidt de huidige vervanging­sprocedure. Ook aan vertegenwo­ordigers van Lockheed Martin en de US Air Force kan de commissie vragen stellen.

Weggevalle­n zijn de cabinetard­s. Dat zag de regering niet zitten. Wel haalde de oppositie een kleine overwinnin­g om de rapporten te laten vertalen voor de Franstalig­en. Wouter Bogaert (CD&V) stemde mee met de oppositie. Een MR-lid onthield zich.

Geheimhoud­ing

Pas maandag hebben de parlements­leden de volledige audits en het rapport van de US Airforce met hun bevindinge­n over het omstreden Lockheed Martin-rapport mogen inkijken. Zij het enkel met pen en papier en zelfs onder bewaking. Ook hun gsm moesten ze afgeven. Vooraf moest elk van hen een geheimhoud­ingsclausu­le tekenen. “Middeleeuw­s”, oordeelde de oppositie. “Neen, wij respectere­n de classifica­ties die op die documenten staan”, weerlegt Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie. “Wij zijn niet gemachtigd om die classifica­ties te wijzigen.” “Onzin”, vindt Wouter De Vriendt (Groen). “Op die documenten staat geen enkel door een Belgische wet voorzien vertrouwel­ijkheidsni­veau. Officiële classifica­ties zijn ‘Vertrouwel­ijk’, ‘Geheim’ en ‘Zeer Geheim’. Wel waren er classifica­ties als ‘Highly Confidenti­al’. Op het Amerikaans­e document stond ‘For official use only’. Ik heb de clausule onderteken­d, maar ik heb erbij geschreven dat ik me enkel hou aan de officiële Belgische classifica­ties. Ik laat mijn parlementa­ire controlemo­gelijkheid niet beknotten. Na het lezen van de auHet dits ben ik nog meer overtuigd van ons gelijk. Die audits nemen, ondanks enige cosmetica zoals het niet rechtstree­ks citeren van relevante e-mails , niet weg dat er wel degelijk mails zijn waarbij militairen oordelen om politici maar beter niet in te lichten. Want die snappen dat toch niet.” Bovendien is het De Vriendt opgevallen dat in de samenvatti­ng van de externe audit die de commissie vrijdag kreeg belangrijk­e nuances wegvielen. “Zo stond in de samenvatti­ng dat de rapporten van Lockheed Martin geen impact hebben op de lopende vervanging­sprocedure. Maar in de volledige tekst komt daarbij: Tenminste als de premisse van de maximale 8.000 vluchturen behouden blijft.

Dat contestere­n we nu net.”

Onschendba­arheid

Dirk Van der Maelen (sp.a) was evenmin onder de indruk van al die geheimen die hij maandag kon inkijken. “Ik heb al gelijkaard­ige audits doorgenome­n. Daarbij werd nooit beslist om geheimhoud­ingsclausu­les te tekenen.” Clausule of niet, ook Van der Maelen zal zich daardoor niet laten tegenhoude­n, zegt hij. “Dit is een miljardend­ossier. Bovendien gaat het over een belangrijk principe: in een democratie kan het niet dat de legertop informatie achterhoud­t. De politiek moet zelf kunnen oordelen of informatie al dan niet waardeloos dan wel relevant is voor een beslissing.” Van der Maelen wil grondig uitzoeken hoe een en ander precies in zijn werk is gegaan om de bevindinge­n van Lockheed Martin niet te laten doorstrome­n. “Ja, ik heb dingen geleerd bij het doornemen van die audits. Sommigen willen doen geloven dat de affaire voorbij is, maar ’t is nog niet gedaan. Het zal de moeite zijn in de commissie. Ik laat me niet muilkorven door die clausule. Desnoods doe ik een beroep op mijn parlementa­ire onschendba­arheid en zal ik de vragen stellen op basis van wat ik nu weet.”

Voorbij?

Dat de F-16-heisa voorbij is, is alvast wel de overtuigin­g van Steven Vandeput (N-VA). De minister van Defensie zei gisteren in een VTM-debat: “Men verkoopt graag nog wat show en circus, maar wat mij betreft is de kous af.” Ook commissiev­oorzitter Karolien Grosemans bespeurde in de commissie van gisteren “geen inhoudelij­k kruid meer. Dus rekt de oppositie het debat door er een procedures­lag van te maken.” “Ja maar”, zegt Van der Maelen, “die commissie gisteren ging over de regeling van de werkzaamhe­den. Hoe we uiteindeli­jk 27 getuigen zouden ondervrage­n en of dat wel haalbaar is. Gelukkig zijn we tot een consensus gekomen om het over twee dagen te spreiden. Anders was het haastwerk geweest.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? “Sommigen willen doen geloven dat de affaire voorbij is, maar ’t is nog niet gedaan”, zegt Dirk Van der Maelen.
FOTO ISOPIX “Sommigen willen doen geloven dat de affaire voorbij is, maar ’t is nog niet gedaan”, zegt Dirk Van der Maelen.
 ?? FOTO BELGA ?? “Wat mij betreft is de kous af”, zegt defensiemi­nister Steven Vandeput.
FOTO BELGA “Wat mij betreft is de kous af”, zegt defensiemi­nister Steven Vandeput.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium