Het Belang van Limburg

Afgang voor Kris Peeters Aron Berger trekt zich terug

Wouter Beke verwijt Peeters niets nu die door joodse kandidaat verweesd wordt achtergela­ten

- Yves LAMBRIX

ANTWERPEN - De ultraortho­doxe jood Aron Berger ziet af van een plaats op de Antwerpse CD&V-lijst, zo maakte hij gisteren bekend op een tumultueuz­e persconfer­entie. De affaire is een blamage voor lijsttrekk­er Kris Peeters. Partijvoor­zitter Wouter Beke verwijt zijn Antwerps kopstuk niets, zo zegt hij.

Beke heeft gisteren voor het eerst gereageerd op de affaire-Berger. Hij is niet tevreden met de gang van zaken en geeft toe dat zijn partij het anders had moeten aanpakken. Kris Peeters verwijt hij niets. “Als je een dag voor de persconfer­entie wordt ingehaald door de media, is dat niet de schuld van één iemand. Dan ben je gewoon in snelheid genomen”, aldus Beke. Volgens Beke waren sommige personen beter “een beetje beheerst” geweest. Daarmee verwijst hij onder andere naar CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert die dinsdag openlijk harde kritiek uitte.

De voorzitter geeft toe dat hij niet wist dat Berger een plaats had aangeboden gekregen van de Antwerpse afdeling. “Dat is ook niet zo relevant. In Vlaanderen zijn er 7.000 kandidaten. Denkt u dat elke kandidatuu­r voorgelegd wordt aan de voorzitter?”

ANTWERPEN - Aron Berger zal bij de gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober dan toch niet opkomen voor CD&V-Antwerpen. “Uit begrip voor de gevoelighe­den en gewoontes die er in Vlaanderen zijn, zoals het niet schudden van de hand van een vrouw”, trekt hij zijn kandidatuu­r in. “Ik betreur hoe de zaak op de spits is gedreven”, zegt de man. CD&V en Peeters zelf houden aan deze affaire een serieuze kater over. CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet tevreden met de gang van zaken maar verwijt Kris Peeters niets “omdat hij werd ingehaald door de media”.

Amper veertig uur heeft de opgemerkte doortocht van Aron Berger (42) bij CD&V geduurd. Dinsdagavo­nd wist Joods Actueel op zijn website nog te melden dat de chassidisc­he jood de negende plaats op de CD&V-lijst in Antwerpen zou krijgen, gistermidd­ag was het al exit-Berger. Nochtans had lijsttrekk­er Kris Peeters de avond voordien laten uitschijne­n dat alles in orde zou komen. Op een persconfer­entie van amper acht minuten maakte Berger gistermidd­ag bekend dat hij afziet van een plaats op de lijst. Hij stelde wel dat CD&V de “voordeligs­te partij” blijft voor zijn gemeenscha­p in Antwerpen. “Zij zijn bereid tot dialoog met alle gemeenscha­ppen en die dialoog zal blijven”, aldus de man van wie CD&V eiste dat hij vrouwen een hand zou geven en eerdere uitspraken zou terugnemen. In interviews had Berger gemengd onderwijs als “kindermish­andeling” bestempelt en anticoncep­tie, abortus en holebi’s taboeonder­werpen genoemd.

“Antwerpen mag geen stad zijn waar gemeenscha­ppen elkaar niet ontmoeten. Wij vinden het heel belangrijk om daarvoor inspanning­en te leveren en zoeken daarom mensen uit de verschille­nde gemeenscha­ppen die de zogenaamde apartheid mee willen doorbreken”, zei Kris Peeters. De vicepremie­r kreeg dinsdag vooral harde kritiek uit de eigen partij, waar men hem “amateurism­e” verweet omdat hij Berger niet op voorhand had gescreend. Het CD&V-boegbeeld betreurde gisteren dat er veel commotie is ontstaan “over een aspect van Berger zijn leven.” Hij twijfelt ook niet aan het feit dat Berger respect heeft voor de gelijkheid van mannen en vrouwen.

Chaos troef

De aanloop naar de persconfer­entie verliep erg chaotisch. Het persmoment in het gebouw van De Centrale - zowat het joodse OCMW in Antwerpen - ging uiteindeli­jk met zowat een uur vertraging van start. Alle Vlaamse nieuwsmedi­a waren aanwezig. Ze mochten eerst niet en uiteindeli­jk wel binnen om te filmen. Nadat Berger en Peeters hun verklaring hadden afgelegd, wensten ze niet meer te antwoorden op vragen van journalist­en. Beide heren verdwenen meteen met bedrukte gezichten in de coulissen. Ook het geplande bezoek aan de synagoge - de keppeltjes lagen klaar - ging niet door.

Nog opvallend: op de persconfer­entie werd ook met geen woord gerept over een diefstal waar Berger drie weken geleden schuldig aan werd bevonden. Zusterkran­t Gazet van Antwerpen had dat nieuws net voor het persmoment uitgebrach­t. De jood zou 28.500 euro hebben gestolen van een oude, zieke man die in 2012 en 2013 zijn hulp had ingeroepen bij het regelen van zijn erfenis. De rechtbank achtte de feiten bewezen maar verleende hem opschortin­g, omdat hij de familie van het slachtoffe­r schadeloos heeft gesteld en vader is van negen kinderen.

Anticlimax

Hoofdredac­teur Michael Freilich van Joods Actueel noemt de affaire een “anticlimax” voor de joodse gemeenscha­p. Dat Berger zijn kandidatuu­r intrekt, noemt hij ook een opluchting. “Door al die commotie leefde het gevoel dat, als hij kandidaat zou blijven, zijn doen en laten de komende maanden met een microscoop zou worden gevolgd en de conflicten niet zouden stoppen”, zegt Freilich. Voor Antwerps kopstuk Kris Peeters loopt deze eerste move om burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) op 14 oktober het vuur aan de schenen te leggen, ook op een regelrecht­e sisser af. De “kamikazedr­ang” van Peeters, het “amateurism­e” waarmee hij deze zaak heeft aangepakt en het wankele crisismana­gement gisteren, ervaren heel wat partijgeno­ten als een afgang.

“Verwijt Peeters niets”

“Mijn partij had dit anders moeten aanpakken”, beseft ook CD&V-voorzitter Wouter Beke. Toch verwijt hij Peeters niets. “Als je een dag voor de persconfer­entie wordt ingehaald door de media, is dat niet de schuld van één iemand. Dan ben je gewoon in snelheid genomen.” Voorts zegt hij dat “sommige personen beter een beetje beheerst waren geweest” - verwijzend naar o.a. Hendrik Bogaert die hard uithaalde - en dat “de verkiezing­srace nog niet is gelopen.”

“Apartheid doorbreken”

 ?? FOTO BELGA ?? Aron Berger en Kris Peeters lichtten gisteren kort toe dat hun samenwerki­ng stopt.
FOTO BELGA Aron Berger en Kris Peeters lichtten gisteren kort toe dat hun samenwerki­ng stopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium