Het Belang van Limburg

Politie schort schietoefe­ningen voorlopig op

-

BRUSSEL - De schietoefe­ningen bij de lokale en federale politie waarin levensecht­e situaties worden nagespeeld, zijn tot nader order opgeschort. Dat is beslist na het schietinci­dent vrijdag, waarbij een stagiair van de Speciale Eenheden voor het leven verlamd raakte.

Een hele dag is er gisteren vergaderd tussen de vakbonden, de politietop en een vertegenwo­ordiger van minister Jambon (N-VA). “We hebben beslist dat alle speciale schietoefe­ningen met echte wapens waarin levensecht­e situaties worden nagespeeld, opgeschort worden”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister Jambon. De beslissing komt er na het schietinci­dent vrijdag. Bij zo’n levensecht­e oefening op het politiedom­ein van Goetsenhov­en in Tienen, werd een 29-jarige stagiair van de Speciale Eenheden beschoten door zijn collega’s. Bedoeling was dat er losse flodders gebruikt zouden worden, maar op de een of andere manier zat er een echte kogel in een van de laders. Die kogel trof de politieman in de buik en verbrijzel­de zijn ruggenwerv­el. Hij blijft wellicht voor het leven verlamd. Hoe dat kon gebeuren, wordt momenteel onderzocht door Comité P en het parket in Leuven. “We zullen de oefeningen pas hervatten als duidelijk wordt wat er precies gebeurd is”, klinkt het nog op het kabinet. “We gaan bovendien op zoek naar alternatie­ven zodat dergelijke incidenten vermeden kunnen worden.”

Blue-guns

De vakbonden hebben daarover al een voorstel. “Er bestaan zogenaamde blue-guns. Dat zijn wapens waarin alleen verfkogels passen”, zegt Joery Dehaes van het ACV. “Als dergelijke simulatieo­efeningen nu steeds met dergelijke blue-guns zouden gebeuren, zijn ongelukken zoals dat van vrijdag uitgeslote­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium