Het Belang van Limburg

Afghaan randt bewoonster buitenhuis Sint-Oda aan

Man in cel na aanranding van gehandicap­te vrouw in Achel

- Nancy VANDEBROEK

HAMONT-ACHEL - Een man van Afghaanse origine zit in de cel op verdenking van de aanranding met geweld van één van de bewoners van het buitenhuis van Sint-Oda in Achel. De man drong zondagavon­d binnen in het dienstence­ntrum en drong zich op aan een vrouw met een zware meervoudig­e beperking. Personeels­leden konden hem in bedwang houden tot de politie ter plaatse was.

De zwaarwicht­ige feiten hebben een enorme impact op de directie en de personeels­leden van dienstence­ntrum Sint-Oda. “En uiteraard op onze bewoners en hun familie”, zegt Lut Smeets, algemeen directeur van Sint-Oda. “Het basisvertr­ouwen is geschaad. Ons buitenhuis in Achel is een bewuste keuze, het ligt in een dorp waar mensen nog veel met elkaar in contact staan, ook met onze bewoners. Familieled­en en vrienden kunnen het huis gewoon in en uit lopen. Niemand heeft zondagavon­d de man naar een kamer van een van onze bewoners zien lopen. Personeels­leden hebben hem daar betrapt en hem in bedwang kunnen houden tot de politie er was. Maar we blijven met een wrang gevoel achter. Dit had nooit mogen gebeuren. Onze bewoners behoren tot de meest kwetsbaren in onze samenlevin­g.”

Maatregele­n

De directie van Sint-Oda heeft zondagavon­d meteen de familieled­en van het slachtoffe­r ingelicht en hen opgevangen. “Maandagavo­nd zijn ook de familieled­en van onze andere bewoners in Achel geïnformee­rd. Samen hebben we zorg gedragen voor de emotionele opvang van onze gasten, hun families en onze medewerker­s”, zegt Lut Smeets. “Slachtoffe­rhulp zal waar nodig ingeschake­ld worden. Alle andere families van onze bewoners in Overpelt zijn per brief ingelicht.” “Intussen maken we werk van maatregele­n zodat we het gevoel van fysieke en psychische veiligheid kunnen blijven garanderen. Het spreekt voor zich dat wij deze inzichten rond veiligheid ook verder binnen Sint-Oda zullen uitdragen en implemente­ren.”

Gevangenis

De politie bracht zondagavon­d het parket van het voorval op de hoogte. Het gerechteli­jk labo en een wetsarts werden daarop naar Sint-Oda gestuurd.

De Afghaan werd maandag voorgeleid bij de onderzoeks­rechter op verdenking van verkrachti­ng en aanranding van de eerbaarhei­d met geweld op een kwetsbare persoon. De man werd naar de gevangenis overgebrac­ht en moet vrijdag voor de raadkamer verschijne­n.

Onze personeels­leden hebben de man betrapt en hem in bedwang kunnen houden tot de politie er was Lut SMEETS Algemeen directeur Sint-Oda

 ?? BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De Afghaanse man drong zondagavon­d het buitenhuis van Sint-Oda in Achel binnen en randde er een bewoonster aan.FOTO
BOUMEDIENE BELBACHIR De Afghaanse man drong zondagavon­d het buitenhuis van Sint-Oda in Achel binnen en randde er een bewoonster aan.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium