Het Belang van Limburg

“Streefdoel: 92 procent inzamelen”

Noors statiegeld­systeem voor blikjes en plastic flesjes is groot succes

- Roel DAMIAANS

GENK - Tijdens het Statiegeld­congres in Genk wordt vandaag gebrainsto­rmd over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Een van de sprekers is Kjell Olav Maldum, CEO van het Noorse bedrijf Infinitum. Dat zamelt al bijna twintig jaar met groot succes blikjes en wegwerpfle­sjes in via statiegeld. “De Noren zijn intussen doordronge­n van het besef dat ze doordacht moeten omgaan met verpakking­en.”

Het zijn Noorse brouwers, frisdrankb­edrijven en winkelkete­ns die in 1999 beslisten om zich te verenigen in het statiegeld­bedrijf Infinitum. De Noorse consument kan sindsdien met zijn lege blikjes en plastic flesjes terecht in elk verkooppun­t van dranken waar een leeggoedau­tomaat staat. Het statiegeld voor verpakking­en onder de halve liter bedraagt in Noorwe- gen 11 eurocent, daarboven is het 27 eurocent. Afgelopen jaar zamelden de vijf miljoen Noren samen meer dan een miljard drankverpa­kkingen in die in de meeste landen gewoon worden weggegooid. “Door ons systeem is er veel minder vervuiling. Mensen nemen rondslinge­rende blikjes en flesjes mee, net omdat ze waarde hebben. Sommi- ge jongeren verdienen extra zakgeld door leeggoed in te zamelen”, zegt Kjell Olav Maldum van Infinitum.

Grondstoff­en

Het Noorse systeem werkt met twee soorten heffingen voor de producente­n: een basisheffi­ng en een milieuheff­ing. Die laatste neemt af naarmate er meer verpakking­en weer worden ingezameld en verdwijnt zelfs helemaal wanneer 95 procent van de blikjes of flesjes van die producent gerecyclee­rd wordt. “Bedrijven die niet meedoen met het statiegeld­systeem moeten sowieso altijd de twee heffingen blijven betalen.”

Het Noorse systeem werkt goed. “Op dit moment zamelen we 87 à 88 procent in via de leeggoedau­tomaten, nog eens 8 procent belandt in het huisvuil. Elk jaar proberen we dat percentage te verhogen. We streven ernaar om over enkele jaren 92 procent van alle blikjes en flesjes te recycleren.” Maldum ziet nog een voordeel: “De verpakking­sindustrie beschikt telkens over voldoende voorraad aan grondstoff­en. Het aluminium en plastic kan steeds hergebruik­t worden.” De kritiek dat het statiegeld­systeem ook banen heeft gekost, bijvoorbee­ld in bedrijven die glazen leeggoed reinigen, is inmiddels verstomd. “In het begin zijn er inderdaad enkele honderden jobs gesneuveld, maar dankzij het statiegeld­systeem zijn er ook nieuwe bijgekomen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S HBVL ??
FOTO'S HBVL
 ??  ?? Kjell Olav Maldum, CEO van Infinitum.
Kjell Olav Maldum, CEO van Infinitum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium