Het Belang van Limburg

“Zes jaar langer met F-16’s kost 900 miljoen minder”

Klokkenlui­der Rudi Decrop verrast, Van Pee geeft tegengas

- Jan BEX

BRUSSEL - Klokkenlui­der ‘Kolonel X’ uit het F-16-dossier heet voluit luitenant-kolonel Rudi Decrop en heeft als gewezen materiaalb­eheerder van de F-16-vloot een straffe boodschap: “Zes jaar langer vliegen met onze F-16’s is perfect mogelijk. Het kost de belastingb­etaler 150 miljoen euro per jaar minder dan als we nieuwe toestellen zouden kopen. In totaal besparen we zo 900 miljoen euro.”

Rudi Decrop had als materiële F-16-beheerder een conflict met zijn meerdere kolonel Peter Letten, de eindverant­woordelijk­e voor de luchtwaard­igheid van alle vliegend materieel. De twee waren het niet eens over het belang van een studie van Lockheed Martin. Dat stelt op basis van een extrapolat­ie - dat de algemeen gesproken zuinig gebruikte Belgische F-16-vloot qua structuur (de carrosseri­e m.a.w.), gemiddeld 9.500 uren luchtwaard­ig is in plaats van de altijd door leger en minister vooropgest­elde 8.000 vlieguren. Dat bleek al op een internatio­nale conferenti­e voor de F-16-gemeenscha­p in mei 2016. “Waarvan de boodschap voor zenuwachti­gheid zorgde bij de hogere staf.” Dat werd nog eens bevestigd door een concrete studie voor België van F-16-producent Lockheed Martin in april 2017. Letten vond die studie niet relevant. Legerbaas Compernol achtte die keuze van Letten gisteren verdedigba­ar. Maar Decrop vond die studie wel relevant. Net als kolonel Van Pee, de baas van het team dat de vervanging­sprocedure leidt, schatte hij de informatie bovendien in als politiek gevoelig. Info die dus moést doorstrome­n naar chef Defensie Compernol als naar de minister. Wat niet gebeurde. Van Pee zei gisteravon­d laat dat Decrops e-mail tegen de dan al lopende vervanging­sprocedure kon gebruikt worden en dat de minister dat daarom moest weten.

Goede staat huidige vloot

Inhoudelij­k had Decrop, met 24 jaar ervaring in de F-16-wereld, hoe dan ook een opmerkelij­ke boodschap. “Mijn standpunt is persoonlij­k. Onze huidige vloot is volgens mij in goede staat. We hebben inderdaad niet op elk toestel een apparaat dat de vluchtgege­vens capteert, maar aangevuld met de historisch­e administra­tieve vluchtgege­vens en de kennis van de 3.000 F-16’s die internatio­naal rondvliege­n, hebben ingenieurs van Lockheed Martin mij verzekerd dat onze vloot enkele jaren langer kan vliegen, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt. Daarvoor is ook geen nieuw certificaa­t nodig. We kunnen interopera­bel blijven tot 2030, gesteld dat we ons ambitieniv­eau niet veranderen. Het bespaart België zes jaar lang

150 miljoen per jaar. Bovendien hebben we dan ook zes jaar meer bedenktijd.”

Onze Wetstraatj­ournalist Liliana Casagrande houdt ogen en oren voor u open in Brussel

Oppositie

Consternat­ie bij de oppositiep­artijen, sp.a, Groen en PS voorop. Wouter De Vriendt (Groen): “Ik concludeer dat de lopende aankooppro­cedure gemanipule­erd en bevooroord­eeld is. Dus moet die stoppen tot er duidelijkh­eid is. Als we zes jaar wachten, kunnen we in dit miljardend­ossier een veel betere beslissing nemen. Laten we die historisch­e fout niet maken. Waarom veroorzaak­te deze studie van Lockheed trouwens zoveel stress bij uw superieure­n als die studie dan toch onbetekene­nd was?” Dirk Van der Maelen (sp.a): “Al jaren hoor ik dat onze F-16’s technisch niet langer kunnen vliegen dan 8.000 uren. Vandaag zegt een van dé specialist­en dat dit wel kan. Drie keer heeft de legertop gelogen. Een eerste keer heeft Defensie de minister niet ingelicht over het feit dat de F-16’s wel langer kunnen vliegen. Een tweede informatie was de kostprijs. Langer vliegen zou 2,2 miljard extra kosten. Drie: langer vliegen zou de veiligheid van onze piloten in het gedrang brengen. Daarvoor zetten we nooit onze handtekeni­ng. Terwijl ze voor die 6 jaar niet eens een handtekeni­ng moeten zetten. Is Defensie een staat binnen de staat zoals de rijkswacht indertijd? Ik eis een stopzettin­g van de vervanging­sprocedure tot de we de precieze prijs kennen van een korte of lange levensduur­verlenging.”

Bij de meerderhei­d bleef alleen N-VA de visie van minister Vandeput en de legertop verdedigen. Ook CD&V en Open Vld eisten duidelijkh­eid. Opmerkelij­k: uit een verklaring van de interne auditeur Henk Robberecht bleek dat de persoonlij­ke assistent van minister Vandeput zich tot twee keer gemoeid heeft met het interne onderzoek van Defensie. Die vroeg aan Robberecht om Decrop een verklaring te laten onderteken­en waarin hij bevestigde geen contact te hebben gehad met het kabinet. De assistent van Vandeput vroeg ook de e-mails van Decrop op.

Van Pee

Gisteravon­d laat maakte kolonel Van Pee evenwel brandhout van de analyse van Decrop: “In de 250 miljoen euro voor nieuwe toestellen zit bijvoorbee­ld 100 miljoen euro personeels­kosten. Die moet je altijd meenemen. Daarnaast is er sprake van 20 miljoen euro om twee basissen draaiende te houden, net als 15 miljoen voor tussentijd­se evaluaties. Dan schiet er niet veel meer over van die 900 miljoen euro, die de basis is van zijn hele uiteenzett­ing”, stelde Van Pee.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Luitenant-kolonel Rudi Decrop.
Foto PHOTO NEWS Luitenant-kolonel Rudi Decrop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium