Het Belang van Limburg

VS zeggen grootmoede­r van de natie vaarwel

Voormalige First Lady Barbara Bush overlijdt op 92-jarige leeftijd

-

HOUSTON - Barbara Bush, de vrouw van de voormalige Amerikaans­e president George Bush en moeder van ook al oudpreside­nt George W. Bush, is op haar 92ste overleden in het Texaanse Houston. Ze was al langer ziek en had enkele dagen eerder laten weten niet verder behandeld te willen worden.

Met haar karakteris­tieke grijze haar en haar eeuwige snoer kunstparel­s bouwde Barbara Bush een reputatie op van pretentiel­oze, robuuste First Lady. Een vrouw met krachtige meningen. Die hield ze ook op latere leeftijd niet voor zichzelf. Zoals tijdens de Republikei­nse voorverkie­zingen in 2016 toen ze Donald Trump kapittelde vanwege zijn uitspraken over vrouwen: “Ik kan me niet voorstelle­n dat er iemand voor hem stemt.” De vrouw en moeder van presidente­n was een matriarch zoals Amerika die graag ziet: no-nonsense, totaal loyaal maar zonder enige onderdanig­heid, zo nu en dan wat bazig en behept met een scherpe tong (waarvoor ze zich een enkele keer ook publiek verontschu­ldigde). Barbara Pierce was 16 toen ze nog tijdens de Tweede Wereldoorl­og de jonge marineoffi­cier George Bush leerde kennen. “Ik trouwde met de eerste man die ik ooit zoende. Mijn kinderen moeten bijna overgeven als ik dat vertel”, lachte ze daar veel later over. Uit het huwelijk werden zes kinderen geboren, gevolgd door veertien kleinen zeven achterklei­nkinderen.

Campagne

Voor alles was ze ook een politieke echtgenote die mee campagne voerde. Twee keer voor het vicepresid­entschap (onder president Reagan) en twee keer voor het presidents­chap (in 1988 en 1992. De nederlaag tegen Bill Clinton toen omschreef ze als “een zware dag”).

Met het concrete beleid van haar man moeide ze zich niet. “Ik rommel niet in zijn kantoor. Hij rommelt niet in mijn keuken.” Zoon George W. Bush riep gisteren de herinnerin­g op aan een sterke vrouw die binnen de Bush-clan bekend stond als the enforcer: degene die zorgt dat dingen gebeuren. “Ze hield ons tot het laatst op de tippen van onze tenen.” President Trump en First Lady Melania Trump zeiden gisteren in een verklaring dat Barbara Bush “lang zal worden herinnerd om haar toewijding aan haar land en familie die ze zonder falen diende”.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Barbara Bush was al langer ziek en besloot enkele dagen geleden haar behandelin­g te stoppen.
FOTO EPA-EFE Barbara Bush was al langer ziek en besloot enkele dagen geleden haar behandelin­g te stoppen.
 ?? FOTO REUTERS ?? Barbara Bush met haar man en zoon George W. in 1955 en 2007.
FOTO REUTERS Barbara Bush met haar man en zoon George W. in 1955 en 2007.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium