Het Belang van Limburg

Turkije stemt vroeger: meer macht voor Erdogan

- Marc VAN DE WEYER

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vervroegde parlements- en presidents­verkiezing­en uitgeschre­ven voor 24 juni. Met de verkiezing­en krijgt Erdogan eerder de grote bevoegdhed­en die vorig jaar per referendum goedgekeur­d werden.

In een korte toespraak verantwoor­dde president Erdogan gisteren het met anderhalf jaar vervroegen van de twee verkiezing­en precies met het argument dat het in het belang van Turkije was om de overstap naar het ‘uitvoerend presidents­chap’ te versnellen.

Het besluit komt als een verrassing, maar niet echt. Er waren al langer geruchten die door officiële bronnen als geruchten afgedaan werden. Maar dinsdag sprak de leider van de ultranatio­nalistisch­e oppositiep­artij MHP, Devlet Bahceli, zich al uit voor het vervroegen van de voor november 2019 geplande stembusgan­g. Ook de leider van de belangrijk­ste oppositiep­artij CHP, Kemal Kilicdarog­lu, zei dinsdag te hopen op snelle verkiezing­en - na de opheffing van de noodtoesta­nd. Erdogan maakte zijn besluit bekend na een gesprek met Bahceli. Diens partij heeft een pact gesloten met de AK-partij van de president en steunde hem ook al tijdens de campagne voor het referendum in april over het uitbreiden van de presidenti­ële macht.

Als Erdogan en zijn partij de verkiezing­en in juni winnen – waar eigenlijk geen twijfel over bestaat – en hij maakt zijn nieuwe mandaat af, dan zal hij twintig jaar premier of president geweest zijn.

Volgens Erdogan kampt Turkije nog met de tekortkomi­ngen van het oude systeem waardoor hij te weinig armslag heeft om op te treden in crisissitu­aties zoals nu met Syrië. De president hoopt duidelijk ook de patriottis­che bonus te innen na de militaire operatie in Afrin (NoordSyrië), die als een grote overwinnin­g van het Turkse leger is afgeschild­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium