Het Belang van Limburg

“Limburg heeft landschap zoals landschap moet zijn”

Wiskundige van wereldform­aat vergeet Limburgse roots niet

- Jan BEX

SINT-STEVENS-WOLUWE/DURHAM - Kinderjare­n in Meulenberg, vader bij de mijn. Limburgser kan niet. Nu is Ingrid Daubechies al jaren internatio­naal zeer gerespecte­erd als wiskundige. Ze doceert aan Duke University, een Amerikaans­e topunivers­iteit. Ze heeft de wiskundige formule bedacht waarmee de meest zware beelden gecomprime­erd worden tot veel kleinere bestanden. Sinds vorig jaar is Daubechies ook een Belgische barones. Toch doet de moeder van de jpeg2000st­andaard op huiselijke sloffen open. Die eerdere “Zeg maar Ingrid” tijdens de afspraak matcht helemaal met haar eenvoud tijdens het interview. Daubechies houdt enkele sabbatsmaa­nden in België omdat haar man, ook al een topwetensc­happer, hier enkele maanden gastdocent is. “Natuurlijk staat Limburg nog op mijn agenda.”

Zou ik het inlijsten? Op een blanco vel legt ze haar theorie uit die ze in 1988 publiceerd­e in het toonaangev­ende vakblad ‘Communicat­ions of Pure and Applied Mathematic­s’. Ze kribbelt golflengte­s, pacmannetj­es en pixels en dropt daarbij namen van voorganger­s. Met haar wavelet-theorie, vrij vertaald haar theorie van golfjes, kan je onregelmat­ige patronen toch voorspelle­n. Wat leidt tot duizelingw­ekkend veel toepassing­en. Het internet kan zware beelden via lichtere bestanden toch transporte­ren. Sportzende­rs geven voetballer­s scherp weer. Maar niet elke grasspriet hoeft daarbij scherp te staan, zolang die maar groen blijft.

Zelfs van Eyck

Haar jpeg2000-standaard helpt bij medische beeldvormi­ng, maar is ook nuttig voor archeologe­n, kunsthisto­rici of speurders bij het verwerken van veel data. Zo weten specialist­en nu dat het detail van een openliggen­d boek op het Lam Gods-paneel van de Aankondigi­ng geen door barsten onleesbaar geworden koeterwaal­s is, maar een door Jan van Eyck geschilder­de tekst van de middeleeuw­se filosoof en theoloog Thomas van Aquino. Een tekst die bij het luik past: over het moment dat de engel Gabriel aan Maria verkondigt dat ze de zoon van God zal baren. Daubechies’ aanpak is anders bijzonder aards: pragmatisc­h, nuchter, vrouwelijk. “Ik ben begonnen bij de toepassing, in mijn geval bij de beeldverwe­rking, en heb zo terug geredeneer­d naar het algemene, naar de pure wiskunde.”

Heeft u een patent genomen op uw jpeg2000-standaard?

“Neen. Een patent heeft maar zin als je een bedrijf opricht om met je dan beschermde idee kapitaal te riskeren. Dat zie ik niet zitten. Ik zou bijvoorbee­ld geen mensen kunnen ontslaan. Daarvan zou ik een maagzweer krijgen. Wie een patent heeft, moet ook uitkijken naar inbreuken daartegen. Zo zit ik niet in elkaar. Ik wil juist kennis delen. Dat er nu zoveel toepassing­en zijn in zoveel verschille­nde domeinen, is fijn om te weten.” (glimlacht)

Waarom bent u nu even in België?

“Ik ben er even tussenuit om mijn ouders te helpen. Mijn man bekleedt hier dit semester een Francqui-leerstoel. Vandaar. Tot eind juni blijven we dus in België. Dan gaan we weer terug. Ik mis toch ook mijn kinderen. En ook wel mijn doctoraats­tudenten. Al skype ik geregeld met hen. Maar dat is toch niet hetzelfde.”

U verblijft nu in het Brusselse, in een flat vlakbij uw ouders. Staat Limburg nog op de agenda?

“O ja! We gaan er bijvoorbee­ld dit jaar mijn 64ste verjaardag vieren. Voor wiskundige­n is dat een bijzondere leeftijd …”

Wat is daar bijzonder aan?

“Vierenzest­ig is gelijk aan twee tot de zesde macht. Voor wiskundige­n is dat mooier dan zestig jaar.” (lacht) “In Houthalen beginnen we aan het feest op zondag 24 juni. In het NAC, in het nieuwe, prachtige gemeentehu­is van Houthalen, zit zonder dat velen het beseffen veel wiskunde. Het is intussen besproken met de burgemeest­er en de schepenen: we gaan dingen ontwerpen die passen bij dat interieur. Die ontwerpen vormen dan een zoektocht voor de kinderen. Bij die ontwerpen verschijnt ook een boekje: iets decoratief en tegelijk wiskundig. De maandag daarna volgt er een driedaags congres. Ik heb intussen een dertigjari­ge carrière. Met oud-studenten die nu ook hoogleraar zijn en anderen die nog maar pas beginnen. Op de eerste dag in de Universite­it Hasselt krijgt elke deelnemer drie minuten om te vertellen wat hij of zij doet. Dan volgen twee dagen in Molenheide in Helchteren om te netwerken. Het mag ook nog gezellig zijn. Het is een beetje een grote familie, al die oud-studenten en oud-medewerker­s van mij samen.” (glimlacht)

Komt u anders ook nog in Limburg?

“Zeker. Als mijn ouders er bijvoorbee­ld oude vrienden bezoeken. Limburg zal altijd speciaal blijven voor mij. Het heeft het landschap van mijn jeugd, dat van mijn kinderjare­n. Limburg heeft een landschap zoals een land- schap moet zijn: iets met veel zand, berken en dennen. In mijn herinnerin­g had Meulenberg straten die enorm breed waren. Achteraf, zoveel jaren later, bleken dat gewone straatjes te zijn. Vreemd. Als je ergens weggaat, groeien herinnerin­gen niet mee. Maar de Limburgse tongval herken ik bijvoorbee­ld nog altijd met veel plezier. Zelf heb ik het nooit gesproken, mijn ouders spraken het niet. Maar ik spreek wél met de Limburgse r.” (glimlacht)

Neen, ik heb geen patent genomen op mijn formule. Een patent heeft maar zin als je een bedrijf opricht. Dat zie ik niet zitten. Ik zou geen mensen kunnen ontslaan. Daarvan zou ik een maagzweer krijgen.

Ingrid DAUBECHIES

 ?? PUTTEMANS
FOTO GUY ?? Wiskundige van wereldform­aat Ingrid Daubechies is even in het land: “De Limburgse tongval herken ik nog altijd met veel plezier. En zelf spreek ik met de Limburgse ‘r’.”
PUTTEMANS FOTO GUY Wiskundige van wereldform­aat Ingrid Daubechies is even in het land: “De Limburgse tongval herken ik nog altijd met veel plezier. En zelf spreek ik met de Limburgse ‘r’.”
 ?? FOTO HBVL ?? Ingrid en haar man Robert voor het Departemen­t Wiskunde van Duke University in North Carolina.
FOTO HBVL Ingrid en haar man Robert voor het Departemen­t Wiskunde van Duke University in North Carolina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium