Het Belang van Limburg

“Beschaamd om op straat te komen”

Tal van vrijwillig­e stickerver­kopers niet opgezet met nieuwe campagne van het Rode Kruis

- Thomas JANSEN

HASSELT - Een reclamefil­mpje van het Rode Kruis, bedoeld om de gekende stickeract­ie van de organisati­e te promoten, is in het verkeerde keelgat geschoten bij een aantal van hun eigen vrijwillig­ers. In de ludiek bedoelde spot is de stickerver­koper nogal arrogant en niet aflatend, en dat ligt hen zwaar op de maag. “Als dit gedrocht niet ingetrokke­n wordt, moet ik haast overwegen om er dit jaar niet mee op uit te trekken.”

Vanaf morgen gaan alweer duizenden vrijwillig­ers van het Rode Kruis twee weken lang de straat op, om stickers te verkopen. Dat leverde vorig jaar 3,25 miljoen euro op, een bedrag dat integraal naar de lokale werking gaat. Om iedereen te overtuigen om alvast vijf euro klaar te leggen, startte het Rode Kruis deze week met een reclamecam­pagne.

In de tv-spot zien we Ivo, gespeeld door acteur Peter Van den Eede, aan het werk als vrijwillig­e stickerver­koper op een kruispunt. Wanneer de man in de auto zegt dat hij al een sticker gekocht heeft, ontstaat een eindeloze discussie. De vrijwillig­er berispt de chauffeur bijvoorbee­ld omdat de sticker niet op zijn dashboard ligt, en vraagt zich af of hij zich misschien schaamt voor het Rode Kruis. Uiteindeli­jk smeert de niet-aflatende Ivo hem vier stuks aan, waarvan hij er één nogal agressief op het gezicht van de brave chauffeur kleeft. Hoewel de spot duidelijk humoristis­ch bedoeld is, kunnen verschille­nde vrijwillig­ers er allesbehal­ve om lachen. “Vooral de agressivit­eit stoort mij”, zegt Danny Hulsmans, al meer dan twintig jaar vrijwillig­er bij het Rode Kruis van Ham. “Als iemand weigert te kopen, zal ik nog wel beleefd wat extra uitleg geven, maar ik zal nooit pushen. Dat heeft geen zin. Mijn grootmoede­r zei vroeger: ‘Een vlieg vang je met stroop, niet met azijn’. Dat betekende dat je door vriendelij­k te zijn veel meer gedaan krijgt.”

Danny is niet de enige vrijwillig­er die niet opgezet is met het filmpje. Op sociale media schrijven tal van vrijwillig­ers hun ongenoegen van zich af. “Ik schaam mij nu al om de straat op te komen met mijn stickers en RK-vrijwillig­ersuniform”, schrijft Jos Debruyne op Facebook. “Wat een vulgaritei­t. Als dit gedrocht niet ingetrokke­n wordt, moet ik haast overwegen om er dit

jaar niet mee op uit te trekken.”

Brave imago

Rode Kruis-Vlaanderen erkent dat er negatieve reacties zijn, maar beklemtoon­t dat het grote merendeel het reclamefil­mpje wel weet te waarderen. “Er zit inderdaad veel humor en zelfspot in”, zegt woordvoerd­er An Luyten. “Het was ook onze bedoeling om een beetje te breken met ons brave imago. Op die manier willen we vooral jongeren aantrekken. Maar het belangrijk­ste is dat onze boodschap vooral goed begrepen is, en die is dat onze duizenden vrijwillig­ers vanaf donderdag weer de straat opgaan om stickers te verkopen.”

Het Rode Kruis benadrukt verder dat de campagne gemaakt is met veel input van hun vrijwillig­ers. Volgens Jan Callebaut, expert marketingo­nderzoek, hadden ze die het filmpje beter op voorhand laten zien. “Zo maak je insiders van hen en staan ze niet voor verrassing­en”, zegt Callebaut. “Een campagne op voorhand verspreide­n onder een bepaalde groep, gebeurt de laatste jaren trouwens steeds meer in de reclamewer­eld. ” Volgens Luyten is dat echter wel gebeurd. “Al onze lokale voorzitter­s hebben dit filmpje maanden geleden al ontvangen.”

Stroop en azijn

 ?? FOTO RODE KRUIS ?? Een beeld uit het campagnefi­lmpje, met de wel erg opdringeri­ge stickerver­koper Ivo.
FOTO RODE KRUIS Een beeld uit het campagnefi­lmpje, met de wel erg opdringeri­ge stickerver­koper Ivo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium