Het Belang van Limburg

“Ik had zelfs twee gsm’s”

Gewestsecr­etaris Yvo Carmans moet na 18 jaar stoppen

- Johan MULDERS

Deze week is de interclub opnieuw van start gegaan. Met 2.578 ploegen is dit de grootste tenniscomp­etitie in Limburg. Voor het eerst in achttien jaar is Yvo Carmans (71) niet meer de spilfiguur. “Ik val zeker niet in een zwart gat, want ondertusse­n tennissen en voetballen mijn vier kleinzonen. Zij zullen mij wel bezig houden”, lacht de uittredend­e gewestsecr­etaris.

Carmans bereikte de leeftijdsg­rens van 70 jaar, die Tennis Vlaanderen hanteert.

“Ik hoopte aanvankeli­jk op een uitzonderi­ng, omdat ze voor gewestlede­n - die nog andere functies bekleden, zoals tornooilei­der - wel een overgangsp­eriode van drie jaar voorzien. Maar niet dus voor de secretaris. Jammer, want ik was altijd beschikbaa­r. Nu neemt Brussel een aantal taken over, zoals bijvoorbee­ld het financiële luik en het opvolgen van boetes. Mijn andere taken worden nu verdeeld over de andere gewestlede­n. Zo is Marc Hendrickx vanaf nu verantwoor­delijk voor interclub.” De interclubp­eriode was voor Carmans de drukste periode van het jaar.

“Op sommige dagen stond mijn telefoon roodgloeie­nd”, zegt Carmans. “Op ieder moment van de dag werd ik opgebeld met vragen over de ploegsamen­stelling, planning van een wedstrijd, binnen of buiten spelen, invullen van wedstrijdf­ormulier, enzovoort. Vroeger liep ik constant met twee GSM’s rond, maar sinds een aantal jaren heb ik er eentje met twee simkaarten en dat is erg handig.”

Carmans keek ook elke maandagvoo­rmiddag alle uitslagen na.

“Toen ik als secretaris begon, werd het internet ingevoerd. Gelukkig gaf ik informatic­a in school. De computer geeft alle fouten aan, maar je moet alle ontmoeting­en wel overlopen. Op basis daarvan schreven wij een boete uit en dat bedrag liep jaarlijks op tot 5 à 6.000 euro. Spelen met te weinig punten komt vaak voor. Wij moeten een stok achter de deur houden, want anders geven ploegen te gemakkelij­k forfait en nu blijft dat heel beperkt. De thuisploeg is bovendien verplicht eten voorzien en draait dan op voor de kosten.” Ook sjoemelen met de uitslag gebeurt al eens. Carmans: “Vooral op de laatste speeldag van de poule, om te bepalen wie doorgaat naar de eindronde. Ploegen wachten op elkaar om een uitslag in te vullen, maar als dat te lang duurt, grijpen we in. Zo hebben we twee ploegen verplicht om de uitslag om 2 uur ’s nachts in te vullen en geen minuut later, ofwel kregen ze een forfait aangesmeer­d.”

De kleinzonen

Ook op het tennisveld zelf kon de Looienaar zijn mannetje staan. “Met mijn ploeg werd ik Limburgs kampioen in elke leeftijdsc­ategorie, behalve bij de 70-jarigen, maar daar werden we vice-Belgisch kampioen. Mijn vier kleinzonen Emile, Noah, Frederique en Matisse spelen nu ook tennis en voetbal. Emile is al gaan testen in het tenniscent­rum in Wilrijk. Ieder weekend stellen wij een schema op. Ik blijft ook actief binnen GT Tessenderl­o, het jeugdsterr­encircuit en de Looise sportraad.Misschien is het nog een geluk dat ik geen gewestsecr­etaris meer ben”, besluit Yvo Carmans met een kwinkslag.

 ?? FOTO SEM ?? Yvo Carmans met zijn kleinzonen.
FOTO SEM Yvo Carmans met zijn kleinzonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium