Het Belang van Limburg

Maximumstr­af voor dood Neerpelten­aar

Ekrem Savram krijgt 20 jaar cel na fatale steekparti­j in café

- Marc HELSEN

De strafrecht­bank kende geen genade voor Ekrem Savran (30), de man die op 30 oktober 2016 Johnny Hensen (28) uit Neerpelt doodstak in café L’Estrade in de Corbiestra­at in Mol. Savran krijgt 20 jaar cel, wordt levenslang uit zijn rechten ontzet en moet zich ook nog eens tien jaar lang ter beschikkin­g houden van de strafuitvo­eringsrech­tbank, die uiteindeli­jk over zijn vrijlating oordeelt.

Johnny Hensen wilde die fatale dag de cafébaas helpen om een dolgedraai­de kerel die een vrouw lastigviel aan de deur te zetten. Maar hij kwam tegenover driftkikke­r Ekrem Savran te staan, een cocaïnever­slaafde met een strafblad die het normaal vond om met een lang koksmes achter zijn broekriem op café te gaan. In de schermutse­ling trok Savran zijn wapen en boorde het lemmet in Johnny’s hart.

Volgens de rechter hoeft niemand eraan te twijfelen dat hij het opzet had om te doden: “Van paniek, zoals hij beweert, was geen sprake. Er is geen enkele reden om met zo’n mes op café te gaan. Hensen had geen schijn van kans om dit te overleven.”

De rechtbank veegde ook de uitleg van Savran van de tafel dat hij op het ogenblik van de messteek slaag kreeg van zijn belagers: “Hij was het die zich als eerste agressief opstelde. Het groepje vrienden waartoe Johnny Hensen behoorde, kwam pas tussen toen Savran geen aanstalten maakte om het café te verlaten. Savrans verweer staat geenszins in verhouding tot de rest.”

Meisje gewond

In het vonnis wordt ook verwezen naar de psychiater­s die vaststelde­n dat Savran zich tot op vandaag opstelt als slachtoffe­r. “En zijn cocaïne- en alcoholgeb­ruik vergroten zijn agressie nog. Het risico op recidive is groot, de maatschapp­ij moet worden be- schermd”, zo luidt het. De rechtbank achtte het ook bewezen dat Savran de dochter van de cafébaas met zijn mes in het tumult had verwond. De jonge vrouw werd naar de spoedafdel­ing gevoerd met een wonde van 5 centimeter in de buurt van de oogkas. “Wij vinden dit een terecht vonnis”, aldus de ex-herbergier­s. Hun café ging ten gevolge van de feiten een paar maanden later failliet. “We kenden Savran pas van de dag voor de messteek. Toen had een garçon hem aan de deur gezet omdat hij met een grote moersleute­l rondliep. Voor Johnberoep ny was het de eerste keer dat hij in onze zaak kwam. Nog elke dag zien we flitsen van wat zich heeft afgespeeld.” De advocate van de ouders van het slachtoffe­r reageerde kort: “Ik ben tevreden met dit verdict, maar het brengt Johnny natuurlijk niet terug.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Volgens psychiater­s ziet Ekrem Savram zichzelf nog altijd als slachtoffe­r.
FOTO BERT DE DEKEN Volgens psychiater­s ziet Ekrem Savram zichzelf nog altijd als slachtoffe­r.
 ?? FOTO RR ?? Johnny Hensen.
FOTO RR Johnny Hensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium