Het Belang van Limburg

Na de Fusie luisteren naar wat er leeft

-

De fusieplann­en tussen MeeuwenGru­itrode en Opglabbeek kwamen als een verrassing. Voor Meeuwen

en Gruitrode al de derde fusie in bijna 50 jaar. Ervaring zat denk je dan. En net dat kan een belangrijk­e rol spelen. Als de

van deze fusie, met name burgemeest­ers Lode Ceyssens en Benny

Spreeuwers, de juiste conclusies trekken vergroot de kans op succes

voor het nieuwe Oudsbergen. In 1970 fusioneerd­en Meeuwen, Wijshagen en Ellikom. Ook in Gruitrode en Neerglabbe­ek ontkwamen ze niet aan de opgelegde fusie. Met mei ’68 in het achterhoof­d tijd om te veranderen. Kleine gemeenten, zonder middelen en weinig personeel. De toenmalige plaatselij­ke politici toonden zich vooruitzie­nd. Plaatselij­ke gevoelighe­den werden weggemasse­erd en de keuze om samen te werken bleek de enige weg om als dorp leefbaar te blijven.

In 1976 koppelden de nationale politici Meeuwen aan Gruitrode. Of was het andersom? En weer was het van moeten. Het concept van buurthuize­n, een sporthal en het cultureel centrum in Gruitrode, het dateert allemaal uit de periode 19701982. Beslissing­en waar de volgende generaties politici de vruchten van konden plukken. En Opglabbeek, dat bleef voor een tweede keer buiten het fusieverha­al.

Met Oudsbergen is het anders: deze keer namen de plaatselij­ke politici het voortouw. Dus geen fusie van hogerhand opgelegd. Wel met inspraak, maar dan nadat de beslissing al was genomen. Al heeft dit Oudsbergen zeker mogelijkhe­den. Net daar ligt de uitdaging. Er is éénmalig extra geld: 11,5 miljoen euro. Wat de beslissing om samen te gaan zeker vergemakke­lijkt. Een tip: in het verleden stond de eigenheid bewaren van elke deelgemeen­te voorop. Net daar lag het succes van de voorgaande fusies. Aangevuld met een kwalitatie­f management­team en betrouwbar­e medewerker­s is dat absoluut belangrijk om te slagen.

Wat de politiek betreft: in Oudsbergen is er vandaag meer diversitei­t dan in de jaren 70. Toen maakten enkel plaatselij­ke en christelij­k geïnspiree­rde partijen de dienst uit. Vlaamsgezi­nd en een beetje socialist. Nu is het politieke aanbod breder, al doet versnipper­ing ook in de gemeentepo­litiek haar werk. Met nationale partijen als CD&V, en N-VA, en met MG en NIVO plaatselij­k liberaal getint. Het nieuwe BOS, een gemengde burgerbewe­ging van pluralisti­sche strekking, en Groen met veel ambitie.

Het wordt in Oudsberg geen gemakkelij­ke kiesstrijd. Ook de zoektocht naar dames is voor elke partij een hele opdracht. Of de simpele rekensom van de huidige meerderhed­en na de verkiezing­en in oktober nog klopt? Daarover beslist de Oudsbergen­aar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium