Het Belang van Limburg

Hasselt, Diest en Antwerpen willen vaste en snelle treinverbi­nding

-

De steden Hasselt, Diest en Antwerpen hebben samen met gouverneur Herman Reynders, gedeputeer­de voor Verkeer Jean-Paul Peuskens en de reizigerso­rganisatie TreinTramB­us (TTB) een brief gericht aan NMBS-CEO Sophie Dutordoir. Daarin vragen ze om dagelijks tussen 6 en 23 uur een klokvaste en snelle verbinding tussen Hasselt en Antwerpen, via Diest, te voorzien.

“Sinds 2014 is het treinaanbo­d richting Antwerpen alleen maar onaantrekk­elijker geworden”, zucht TTB-voorzitter Stefan Stynen. “Nochtans is het technisch perfect mogelijk om de bestaande piekuurtre­inen die vandaag amper twee keer Hasselt en Antwerpen verbinden, elk uur in te leggen. “Vandaag duurt die rit in de daluren, wanneer er geen rechtstree­kse verbinding is 98 minuten. 20 jaar geleden was dat exact de helft”, weet Peter Meukens (TTB). “Alleen een overstap in Aarschot, met alle risico’s op gemiste verbinding­en erbovenop, zorgt voor een iets snellere verbinding. Wij willen daarom één keer per uur een rechtstree­kse trein.” “Willen we de files op de E313 terugdring­en, dan is een vlotte trein- verbinding het enige alternatie­f”, vult Hasselts burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) aan. “Vandaag rijden dagelijks 34.000 auto’s naar Hasselt en 12.000 de stad uit waarvan er heel wat naar Antwerpen rijden. Als we die wagens uit de steden willen houden, dan is deze verbinding geen overbodige luxe.”

Weinig hoop

Bij de NMBS geven ze de briefschri­jvers alvast weinig hoop. “Ook in Limburg streven we naar betere dienstverl­ening”, zegt woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “Maar dat kan in dit geval enkel als de spoorinfra­structuur, die wordt beheerd door Infrabel, dat toelaat. Voor het treinverke­er van en naar Antwerpen moeten we in Limburg rekening houden met de diesellijn via Mol, maar ook met het goederenve­rkeer dat gebruikmaa­kt van lijn 35, via Diest. Door die beperkinge­n is het niet mogelijk om vanuit Hasselt een IC-verbinding naar Antwerpen toe te voegen aan het aanbod zonder het bestaande aanbod te vermindere­n.”

“Volgens ons kloppen deze argumenten niet. Vol is niet vol”, zegt Yves Molenbruch van TTB. “In het huidige aanbod rijden er tijdens de piekuren evenveel goede- rentreinen als tijdens de daluren. En op dat ogenblik rijden er uiteraard ook nog meer reizigerst­reinen. Volgens ons is het technisch dus wel mogelijk om de gevraagde verbinding gedurende de hele dag in te leggen. Bovendien heeft de NMBS zelf geen zicht op welke rijpaden wel of niet mogelijk zijn voor andere goederenop­eratoren. Daarom is het noodzakeli­jk dat de NMBS de gewenste rijpaden officieel opvraagt bij Infrabel, waarna ze samen op zoek kunnen naar een oplossing.” De briefschri­jvers eisen de oplossing pas tegen 2020. “Door onze vraag ruim op tijd te stellen, denken we dat er voldoende tijd overblijft om dit uit te klaren.”

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? TTB’ers Peter Meukens (links) en Yves Molenbruch flankeren Hasselts burgemeest­er Nadja Vananroye.
FOTO DIRK JACOBS TTB’ers Peter Meukens (links) en Yves Molenbruch flankeren Hasselts burgemeest­er Nadja Vananroye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium