Het Belang van Limburg

Wegen voor nog eens zeven EnergyVill­es

Genk gaat wetenschap­sgedeelte van Thor Park uitbreiden

-

Om de uitbreidin­g van het wetenschap­sgedeelte op het Thor Park ook komende legislatuu­r mogelijk te maken, gaat de stad een dossier opstellen voor nieuwe bijkomende wegeninfra­structuur. De aanleg kost vijf miljoen euro en creëert ruimte voor nog eens zeven gebouwen zoals EnergyVill­e I en II. Gesprekken met nieuwe partners zijn er, maar concrete overeenkom­sten nog niet.

Een deel van de wegeninfra­structuur op het Thor Park is eerder al aangelegd. Dat liet ook de ontwikkeli­ng toe van EnergyVill­e I en II en de IncubaThor. Ook in het park maar op het terrein naast het wetenschap­sgedeelte wordt momenteel de T2-campus opgetrokke­n. Om uitbreidin­g op het wetenschap­sgedeelte van het Thor Park mogelijk te maken, moet er nieuwe wegeninfra­structuur worden aangelegd in het oostelijke deel van het park. “Het gaat dan niet enkel om een wegdek en nutsvoorzi­eningen,” zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V), “maar ook om een warmtenet. De partners waren vragende partij om die mogelijkhe­id ook voor nieuwe gebouwen te voorzien. Een warmtenet laat toe om thermische energie te transporte­ren naar plaatsen waar op dat ogenblik vraag naar is.”

Clusters

“Het wetenschap­sgedeelte is in elf verschille­nde clusters uitgewerkt”, gaat Dries verder. “Drie daarvan zijn inmiddels ingevuld. Dat betekent dat er nog ruimte is voor acht gebouwen. In één van die clusters bevindt zich momenteel een parking. Dat kan op termijn een parkeergeb­ouw worden. De overige zeven clusters, die volledig te bebouwen zijn, bieden ruimte aan wetenschap­pelijk onderzoek. Er is een grondvlak van ruim 5.000 m2. Met vier bouwlagen geeft dat ruim 20.000 m2 nuttige oppervlakt­e per cluster. Of er aanvragen zijn? Er wordt met verschille­nde partners gesproken over mogelijke plannen. Maar concrete overeenkom­sten zijn er nog niet.” De nieuwe weginfrast­ructuur gaat vijf miljoen euro kosten, inclusief btw. 65 procent daarvan wordt gedragen door de Vlaamse overheid. “Als het meezit kunnen we tot 85 procent subsidie gaan via allerlei fondsen”, zegt Dries. “We hebben het dossier op de agenda van de gemeentera­ad laten plaatsen, vooral om de komende legislatuu­r gemakkelij­ker ruimte te creëren voor wetenschap­s- en onderzoeks­cellen”, gaat Dries verder. “Bovendien werkt het altijd beter dat we een kandidaat-investeerd­er kunnen tonen dat we de grond snel ter beschikkin­g kunnen stellen. In het verleden is het onze kracht geweest dat we percelen klaar hadden als investeerd­ers kwamen en die voorsprong willen we behouden. De werken zullen ten vroegste in 2019 uitgevoerd worden.” Op termijn moet het Thor Park werk bieden aan zo’n 7.000 mensen. Dat is dubbel zoveel als er in de mijn van Waterschei werkte vlak voor die in 1987 sloot.

 ??  ??
 ?? Foto CN ?? De uitbreidin­g van het wetenschap­sgedeelte is voorzien aan de oost-zijde van het Thor Park.
Foto CN De uitbreidin­g van het wetenschap­sgedeelte is voorzien aan de oost-zijde van het Thor Park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium