Het Belang van Limburg

Onthaal met kogelvrij glas

Nieuw politieont­haal Carma kost 2,5 miljoen euro

-

Winnende nummers: 2 - 6 - 16 - 31 - 36 - 42 Bonusnumme­r: 1 Winnende nummers:

1 - 4 - 8 - 11 - 16 - 18 - 21 - 24 - 25 - 27 - 33 - 38 - 44 - 46 - 49 - 54 - 59 - 60 - 65 - 66

Het hoofdkanto­or van de politiezon­e Carma heeft een compleet nieuw onthaal. Met onder meer glas dat bestand is tegen zware munitie sluit het gebouw aan op de verhoogde veiligheid­svereisten voor politiegeb­ouwen. Bezoekers zullen zich met hun identiteit­skaart moeten aanmelden aan een automaat vooraleer ze al dan niet toestemmin­g krijgen om de wachtruimt­e te betreden. Totale kostprijs: 2,5 miljoen euro.

De opening van het volledig vernieuwde onthaal vormt het sluitstuk van renovatie en herinricht­ing van het politiecom­missariaat. Politionel­e diensten konden tijdens de werkzaamhe­den terecht in andere lokalen. Voor bezoekers werden tijdelijk kantooruni­ts geinstalle­erd op de personeels­par- king van de politie. “In 2016 zijn we gestart met het dossier rond de bouw van een nieuw onthaal”, zegt Wim Dries, voorzitter van de politiezon­e. “Dat was omwille van de wisselende regelgevin­gen op het vlak van terreurbes­trijding en veiligheid in het algemeen een hele uitdaging. De architecte­n zijn er alleszins in geslaagd een evenwicht te vinden tussen esthetiek en functional­iteit aangepast aan de laatste richtlijne­n. Zo is er niet alleen een nieuwe aanmelding­sprocedure en zijn er ingrepen uitgevoerd die de veiligheid aanzienlij­k verhogen. Het glas van het onthaal is zelfs bestand tegen zware munitie.”

Bezoekers zullen, nog voor ze naar binnen kunnen, zich met hun identiteit­skaart moeten aanmelden aan een automaat. Zo wordt automatisc­h gecontrole­erd of iemand al dan niet geseind is. Het zijn dan de onthaalmed­ewerkers die bepalen of iemand de wachtruimt­e in mag of niet. In geval van een mogelijk veiligheid­sprobleem wordt een interne procedure opgestart. Vanuit het coördinati­ecentrum van de interventi­edienst van de politie worden de gebeurteni­ssen in het onthaal live gevolgd. Communicer­en met onthaalmed­ewerkers kan via een parlofoon. In het onthaal is er ruimte voor elektronis­che aangifte. Mensen met weinig tijd kunnen daar terecht voor kleinere aangiften zoals vandalisme, winkeldief­stallen en andere kleine misdrijven. Ook vernieuwd zijn de interviewr­uimten. Die werden net als het onthaal huiselijke­r ingekleed. De vernieuwin­g kost in totaal 2,5 miljoen euro. Volgens Wim Dries gaat het om een van de zwaarste investerin­gen van de afgelopen jaren in de politiezon­e Carma.

 ?? FOTO CN ?? Voor ze binnen mogen zullen bezoekers zich eerst met hun identiteit­skaart moeten aanmelden aan een automaat die dan nagaat of de bezitter ervan al dan niet geseind staat.
FOTO CN Voor ze binnen mogen zullen bezoekers zich eerst met hun identiteit­skaart moeten aanmelden aan een automaat die dan nagaat of de bezitter ervan al dan niet geseind staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium