Het Belang van Limburg

27 jaar cel voor dokter Gyselbrech­t

Rechtbank veroordeel­t opdrachtge­ver Kasteelmoo­rd tot 27 jaar opsluiting

- Cedric LAGAST / Marc KlLIFMAN

BRUGGE - Nadat hij zijn vonnis had aangehoord, werd André Gyselbrech­t (67) naar een aparte cel in het Brugse gerechtsge­bouw gebracht, waar hij bezoek kreeg van zijn echtgenote Monique. Een hele poos klampten ze zich zwijgend aan elkaar vast. De dorpsdokte­r uit Ruiselede heeft gegokt, en verloren. Met 27 jaar opsluiting werd hij streng gestraft, terwijl twee medeplicht­igen die wél uit de biecht klapten met een milde straf mochten vertrekken.

Uiterlijk leek André Gyselbrech­t onbewogen toen hij luisterde hoe voorzitter Els D’Hooghe hem 27 jaar naar de cel stuurde. Geen kik. Geen blik naar het publiek. Maar vanbinnen moet het gekolkt hebben. Na de uitspraak mochten de advocaten hun cliënten opzoeken, en uitzonderl­ijk kreeg Gyselbrech­t ook bezoek van zijn echtgenote Monique. “Ze hebben elkaar vastgepakt, en lang geknuffeld. Zonder woorden”, vertelde zijn advocaat Johan Platteau, die getuige was.

Zijn houding is niet die van een spijt betuigende dader. Hij blijft volhouden dat hij de redder van zijn familie is Rechter over André Geyselbrec­ht

Brandhout van verdedigin­g

Gyselbrech­t had in februari nog om de vrijspraak gevraagd, op basis van het beruchte artikel 71: de dokter had volgens zijn advocaten uit onweerstaa­nbare dwang gehandeld, omdat Saelens zich schuldig maakte aan incest en de dokter bang was dat Saelens zijn kleinkinde­ren iets zou aandoen. Maar in een twee uur durend betoog maakte de Brugse rechtbank brandhout van die verdedigin­g. “Uit niets blijkt dat het gerecht de klachten tegen Saelens niet ernstig zou hebben behandeld. Dat Saelens een gevaar was voor zijn kinderen, of een slechte invloed op hen had, is niet bewezen. Dat Gyselbrech­t gedwongen werd door een macht die hij niet heeft kunnen weerstaan, is ongeloofwa­ardig.”

Na een half uur was het voor het publiek al duidelijk. De speurders lachten naar elkaar, terwijl advocaat Platteau zijn hoofd in zijn handen liet zakken.

“De houding van Gyselbrech­t tijdens het jarenlange onderzoek was opmerkelij­k. Terwijl hij zegt dat hij het geluk van zijn familie vooropstel­t, bleef hij jarenlang zwijgen. Waardoor zijn zoon Peter in de cel bleef zitten. En hij deinsde er niet voor terug om de zedenfeite­n tegen één van zijn kleinkinde­ren bewust in de pers te brengen.”

Jarenlange zwijgen

Dat jarenlange zwijgen werd hem zwaar aangewreve­n. Zijn late bekentenis op het proces, maakte geen indruk. “Zijn houding is niet die van een spijt betuigende dader. Hij blijft volhouden dat hij de redder van zijn familie is”, zei de rechter. Volgens de rechtbank blijft er maar één reden over waarom Gyselbrech­t de moord op zijn schoonzoon bestelde. Niet om zijn kleinkinde­ren te beschermen, of omdat hij bang was van Saelens. “Hij gaf de opdracht omdat hij een andere opvoedings­visie had, en omdat hij vreesde dat ze zouden verhuizen. Hij wilde enkel de situatie van zijn dochter en kleinkinde­ren onder controle te houden, meer bepaald: een emigratie naar Australië volledig uitsluiten.”

Had een assisenjur­y hem een an- dere straf gegeven? Wie weet. Alleen zijn blanco strafblad redde hem gisteren van de maximumstr­af van dertig jaar.

Beloond voor medewerkin­g

De twee mannen die tijdens het onderzoek wél het stilzwijge­n hadden doorbroken, werden beloond. Roy Larmit (41), de Nederlande­r die bekende dat hij zijn oom Ronny naar het kasteel bracht om Saelens te laten doden, kreeg vijftien jaar cel. Binnen twee jaar kan hij vrijkomen. Gisteren verstopte hij zich de hele middag krampachti­g achter een kast voor de persfotogr­afen.

Pierre Serry (67), die op aanraden van zijn advocaat Kris Vincke opbiechte wat de dokter hem gevraagd had, werd met 21 jaar cel licht gestraft. “Hij heeft gehandeld uit loyaliteit. Uit een brief blijkt dat hij spijt heeft: hij was er kapot van, hij schaamt zich, hij weet dat hij iets onvergefel­ijks deed.”

Serry zit nog een andere celstraf uit, en komt in principe tegen 2043 vrij. In de Belgische realiteit zal dat mogelijk al binnen elf jaar zijn. Evert de Clercq (54), de Nederlande­r die het hele proces grijnzend bleef volhouden dat hij niks met de moord te maken had, kreeg dezelfde straf als de dokter: 27 jaar opsluiting.

 ??  ??
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Vlnr.: Evert de Clercq, Pierre Serry en André Gyselbrech­t werden allen schuldig bevonden. Medeplicht­ige Roy Larmit verstopte zich tijdens het proces achter een kast om zo te ontsnappen aan de camera’s.
FOTO SIMON MOUTON Vlnr.: Evert de Clercq, Pierre Serry en André Gyselbrech­t werden allen schuldig bevonden. Medeplicht­ige Roy Larmit verstopte zich tijdens het proces achter een kast om zo te ontsnappen aan de camera’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium