Het Belang van Limburg

Albert II over tien dagen geopereerd aan het hart

-

BRUSSEL - Koning Albert (83) ligt opnieuw in het ziekenhuis. Hij lijdt aan aortakleps­tenose, een van zijn hartkleppe­n is vernauwd waardoor die onvoldoend­e opengaat om het bloed naar het lichaam te doen stromen.

Het verblijf van Koning Albert gisteren in het universita­ir ziekenhuis Saint-Luc in Brussel was al langer gepland, het ging dus niet om een spoedopnam­e. Echtgenote koningin Paola was bij hem.

“De aortaklep is een van de vier kleppen van het hart. Ze moet goed open- en dichtgaan zodat het bloed kan doorstrome­n. Met het ouder worden kan die klep verslijten”, zegt Matthias Dupont, cardioloog in het Ziekenhuis Oost-Limburg. “Dan wordt de opening kleiner en kan het bloed moeilijker door.”

Symptomen

De symptomen van aortakleps­tenose zijn kortademig­heid en pijn aan de borstkas. Bij ernstige gevallen kan de patiënt na een zware inspanning ook flauwvalle­n omdat er te weinig bloed naar de hersenen wordt gepompt. “Dit is geen zeldzaam fenomeen en kan eenvoudig worden opgespoord. In het geval van een aortakleps­tenose hoort de arts duidelijk ruis op het hart. Een echografie geeft dan uitsluitse­l”, aldus Dupont.

Onderzoek

Koning Albert onderging gisteren alleen onderzoeke­n, om te bepalen hoe hij moet worden behandeld. Hij mag vandaag naar huis. Over tien dagen wordt hij effectief geopereerd. Hij zal daarvoor twee à drie dagen worden gehospital­iseerd. Albert is niet de enige met hartproble­men binnen de koninklijk­e familie. Alle drie de zonen van Leopold III zouden een erfelijk probleem aan het hart hebben. “De aortakleps­tenose is op zich niet erfelijk. Die heeft meer te maken met ouderdom”, zegt Dupont

Albert legde de voorbije twee decennia al een stevig medisch bulletin aan, met operaties aan onder meer de huid, ogen en rug.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vandaag mag de vorst alweer naar huis, binnen tien dagen volgt de operatie.
FOTO PHOTO NEWS Vandaag mag de vorst alweer naar huis, binnen tien dagen volgt de operatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium