Het Belang van Limburg

Gezocht: pleeggezin­nen voor kittens

“Gevolgen van verplichte sterilisat­ie nog niet merkbaar”

- Mireille MAES

De dierenasie­len en vzw’s die katten opvangen, zijn dringend op zoek naar pleeggezin­nen voor kittens. Kandidaten moeten een paar weken tot een kleine twee maanden voor een nestje kittens kunnen zorgen. “Over een paar weken zijn er heel veel kittens en gaan we handen te kort hebben”, voorspelt An Franssen van het Genkse dierenasie­l. De dierenasie­len verwachten nog geen positief effect van de verplichte sterilisat­ie van kittens.

“Het blijft dweilen met de kraan open. Zwangere katten, kittens van enkele dagen tot een paar weken oud die in een doos worden gedumpt. Er zat zelfs een nestje bij waar de navelstren­g nog aan de jongen hing”, begint An Franssen. Voor al die katten zoeken de asielen en vzw’s nu gezinnen die wat van hun vrije tijd en ruimte willen opofferen zodat de kittens in een zo huiselijk mogelijk situatie kunnen opgroeien. En dat tot ze klaar zijn voor adoptie. “Voor nestjes met een moeder is het ‘werk’ beperkt. Die moeder zorgt zelf wel voor haar jongen. Elk dag de kittens wegen om te controlere­n of ze voldoende eten, volstaat. Bij een klein nestje proberen we ook nog altijd wat moederloze kittens te zetten. Maar er blijven altijd weesjes over en bij de hele jonge diertjes betekent dat voor een pleegouder om de 2 à 3 uur opstaan om ze te voederen. Dat is die eerste paar weken heel intensief. Iemand die voltijds werkt, kan dat niet”, legt An Franssen uit.

Weesjes

Om zo weinig mogelijk weesjes binnen te krijgen, vragen de asielen om heel kleine (zwerf-) kittens enkel bij noodsituat­ies naar een asiel te brengen. “Anders trekken de Limburgse vereniging­en - en dat zijn er toch een aantal - en hun pleeggezin­nen het niet”, aldus nog Franssen. “Wanneer je in de tuin een nestje vindt, moet je eerst en vooral kijken of de kittens nog een moeder hebben. Pas als die ontbreekt, spreken we van een noodsituat­ie en hebben ze inderdaad hulp van buitenaf nodig. Anders kunnen ook de wilde kittens best tot 5 à 6 weken bij hun moeder blijven. Na die periode moeten ze wel worden weggehaald, om ze nog voldoende te socialiser­en zodat ze later kunnen worden geplaatst”, legt Philip Zurinckx van het Truiense dierenasie­l uit.

Sterilisat­ie

Ondanks alle inspanning­en van asielen en overheid worden er elk jaar nog altijd veel te veel jonge kittens geboren. Het lijkt er dus niet op dat verplichte sterilisat­ie veel aan de situatie zal veranderen. “De wet schrijft voor dat voor 1 januari 2020 alle katten jonger dan 6 jaar gesterilis­eerd moeten zijn. Maar de wet schrijft ook al sinds 1998 voor dat alle honden een chip moeten hebben. En nog krijgen wij wekelijks honden zonder chip binnen. Om maar te zeggen. Sommige mensen zijn gewoon hardleers. Sinds jaren vertrekken in de asielen enkel gesterilis­eerde kittens, je heb de sterilisat­ieprogramm­a’s voor zwerfkatte­n, de cheques om je huiskat te laten steriliser­en. En toch blijven er zo veel kittens komen. Er blijven altijd mensen die hun katten niet steriliser­en en die zorgen voor de kittens. En daarom hebben we nog altijd veel pleeggezin­nen nodig”, besluit Zurinckx.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Isabelle Vandenende­n en dochtertje Cenna uit Kortessem zorgen voor de eerste kittens die dit jaar in het Genkse asiel werden binnengebr­acht.
FOTO TOM PALMAERS Isabelle Vandenende­n en dochtertje Cenna uit Kortessem zorgen voor de eerste kittens die dit jaar in het Genkse asiel werden binnengebr­acht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium