Het Belang van Limburg

Roger Vanhove debuteert als schepen op 72-jarige leeftijd

- Geert VAN BAELEN

Op 72-jarige leeftijd debuteren als schepen, voor die uitdaging staat Roger Vanhove. Hij zal in Peer de schepenpla­ats voor sp.a innemen van de in maart plots overleden Rudi Vanhees. Vanhove neemt daarbij ook alle bevoegdhed­en over. “Natuurlijk polsen we ook bij jonge mensen, maar die hebben blijkbaar weinig interesse om zich te engageren voor de politiek”, stelt Vanhove.

In 2015 werd Vanhove voorzitter van de gemeentera­ad na het overlijden van Alex Laenen. Nu moet hij door het noodlot alweer een plaats invullen van een betreurde vriend en partijgeno­ot. Op de gemeentera­ad legde hij zo op zijn 72ste voor de eerste keer de eed af als schepen. Met de bevoegdhed­en Vergunning­en, Mobiliteit, Milieu, Natuur en Bos, Duurzaamhe­id en Energie, ICT en Buurtwerki­ngen, zal Vanhove een drukke agenda krijgen.

Een hele uitdaging, en dat ook nog eens in een verkiezing­sjaar. Terwijl Vanhove op zijn leeftijd misschien ook van zijn pensioen wil genieten? “Ik heb dit alleen gedaan om de partij in de gemeentera­ad te houden”, zegt Vanhove. “Ik ben eerste opvolger, maar als ik het niet deed, was er ook niemand anders bereid om het in mijn plaats te doen.” Verder blijft Vanhove ook zijn rol als voorzitter van de gemeentera­ad verderzett­en.

Verjonging

Om de lege stoel op te vullen, werd de 75-jarige Lucien Kinsabil uit Kleine-Brogel door de Peerse sp.a voorgedrag­en als plaatsverv­angend raadslid. Onder Vanhees was de Peerse sp.a onder de noemer ‘SPeer’ met een verruiming­sproject gestart. Voorlopig laat die beoogde verjonging zich moeilijk naar de praktijk vertalen, geeft Vanhove toe. “Als gepensione­erde leerkracht pols ik bij oud-leerlingen, jonge dertigers. Maar ze tonen weinig interesse. Ik hoor ook bij andere partijen dat de jeugd moeilijk warm te krijgen is voor de politiek. Het gaat niet om praktische beslommeri­ngen, maar simpelweg om een desinteres­se om zich te engageren voor de politiek. Jammer.”

Lang tijd om daarbij stil te staan heeft Vanhove niet. “Sinds dinsdag hebben we pas een nieuw partijbest­uur en heb ik daarvan ook het voorzitter­schap overgenome­n. Ons bestuur telt nog maar een zestal mensen. Ook dat moeten we zien te versterken. De lijstvormi­ng is iets voor de komende weken. We zijn volop aan het praten met mensen. Voor mij is dit ook een leerproces. Ik ben nog maar één dag schepen.” Vanhove krijgt daarom alvast inhoudelij­ke steun van de andere CD&V-schepenen. “Als de oppositie moeilijke vragen stelt over grondvervu­iling, dan wil de burgemeest­er inspringen. Ik moet me nog inwerken deze dossiers. Ook de medewerker­s op de gemeentedi­ensten helpen me daar volop bij.”

 ?? FOTO HBVL ?? De 72-jarige Roger Vanhove.
FOTO HBVL De 72-jarige Roger Vanhove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium