Het Belang van Limburg

Genk doet weer mee voor plaats twee

Genk bewijst tegen Anderlecht dat top drie geen utopie is

- Marnik geukens/erik DE GRUYTER/ Sven CLAES

Een verdiende thuiszege (2-1) tegen Anderlecht illustreer­de zaterdag waarom KRC Genk dit seizoen is uitgegroei­d tot de leukste - en misschien wel beste - ploeg uit play-off 1. De voet mag vol op het gaspedaal in de race naar Europa. Het relaas van een heerlijke voetbalavo­nd, aan de hand van vijf sleutelmom­enten. Waaruit bleek dat Racing scherp en frivool voetbalt en ondanks terugkeren­de fouten en de vermaledij­de VAR een resultaat over de meet kan brengen.

1 SCHERPE START

De secondewij­zer had zijn eerste rondje er nog maar net opzitten of de 1-0 stond al op het bord. Een knotsgekke goal, met Nastic die scherp reageerde op een scheidsrec­htersbal. En vooral een flaterende Sels, die net zoals enkele dagen voordien op Sclessin met zijn voet naast de voorzet maaide. Het gaf Ndongala de gelegenhei­d om de makkelijks­te goal uit zijn carrière te scoren. “Moeilijk was die intikker niet”, glimlachte Ndongala. “Ik had tegen Standard gezien dat Sels het moeilijk had op voorzetten. De trainer had gevraagd om meteen veel druk te zetten en ook de flanken goed te gebruiken. Alle eer mag naar Nastic gaan. Hij leverde de perfecte voorzet af en het was niet zijn enige.”

2 DOODZONDE

AFGESTRAFT

Halverwege de eerste helft kwam Anderlecht langszij via Markovic. Genk schoot, ook al niet voor de eerste keer in deze play-off 1, zichzelf in de voet. Maehle verdedigde uit door het centrum, een kardinale zonde. Hij leverde zo op eigen helft de bal knullig in bij Trebel, die meteen Markovic lanceerde. Colley miste daarop ook nog eens zijn intercepti­e.

“Ik wilde net naar voren stappen, toen de bal schuin werd gespeeld. Ik raak de bal nog, maar kan onvoldoend­e ontzetten. Markovic werkte goed af”, vloekte Colley. “Een duidelijke fout van mij”, sloeg Maehle mea culpa. “We zaten net in een sterke fase. Jammer dat het gebeurde, maar ik ben blij dat we ons herpakten en nog de volle drie punten pakten.”

3 HEERLIJKE

WINNING GOAL

Die driepunter kwam er dankzij een heerlijke combinatie, ook al het Genkse het handelsmer­k tijdens deze play-off 1. Ze illustreer­de bovendien de uitstekend­e groepsgees­t. Karelis ging ondanks enkele maanden droogte niet op zoek naar een verlossend doelpunt maar legde de splijtende doorsteekp­ass van Pozuelo breed naar de vrijstaand­e Trossard. “Een spits is inderdaad vaak geneigd om zelf zijn kans te gaan”, knikte Karelis. “Maar ik had gezien dat Sels zijn goal al verlaten had en tegen de grond lag. Daarom vond ik het opportuun om Leandro te bedienen. Ik ben blij dat ik mijn steentje heb bijgedrage­n aan deze verdiende zege.” “In de eerste helft leverde een soortgelij­ke actie net geen doelpunt op”, glunderde Trossard. “De tweede keer hadden we wel succes. Onze ploeg staat voor technisch voetbal. Het is mooi dat we op zo’n manier een wedstrijd kunnen afmaken. Dit doet extra veel deugd.”

4 DE VERMALEDIJ­DE VAR

2-1 leek al snel 3-1 te worden, ref Dierick wees na een duw van Dendoncker naar de stip. Zijn video-assistent had er zijn twijfels bij en liet Dierick de beelden herbekijke­n, waarop de ref prompt op zijn beslissing terugkwam en het bij een scheidsrec­htersbal hield. Colley begreep er geen snars van.

“Die verdediger duwde mij gewoon weg”, brieste de Genkse kolos verontwaar­digd. “Kijk eens naar mijn body. Ik ben een sterke beer, mij duw je niet zomaar omver. In de eerste helft had Dendoncker mij al op een gelijkaard­ige manier neergehaal­d. De VAR neemt een verkeerde beslissing.” “Ze had bovendien al vlak na rust moeten ingrijpen”, voegde Trossard eraan toe. “Ik werd door Saelemaeke­rs in mijn rug geduwd. Zonder die duw tikte ik de bal gewoon met mijn dij binnen. De VAR kwam niet tussen, maar bij de fase van Colley wel. Het was toch frustreren­d. In play-off 1 zijn er al lichtere strafschop­pen gegeven.”

5 DEFENSIE

HOUDT STAND

Zo werd het nog spannend in de slotfase. Anderlecht speelde alles of niets maar de Genkse defensie hield stand. Met dank aan een uitstekend­e Vukovic, die vooral een intikker van een ontstellen­d zwakke Teodorczyk prachtig onschadeli­jk maakte. Coach Clement loofde ook de defensieve organisati­e.

“We toonden heel veel présence in onze eigen grote rechthoek, ook daar zijn we gegroeid. Ik ben vooral blij met de synergie tussen de ploeg en de fans. Zij hielpen het resultaat over de streep trekken. Ik had eind december nooit durven dromen dat we op dat vlak al zo ver zouden staan.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium