Het Belang van Limburg

Limburgers willen statiegeld op blikjes en plastic flessen

Onze afvalenquê­te bevestigt draagvlak voor preventiev­e maatregel tegen zwerfvuil

- Guy THUWIS

HASSELT - 75% van de Limburgers vindt dat statiegeld een goede oplossing is tegen zwerfvuil. En 77% vindt de uitbreidin­g van statiegeld naar blikjes en plastic flessen een goed idee. Van de 55plussers is zelfs 82% voor statiegeld.

Een en ander blijkt uit de afvalenquê­te die onderzoeks­bureau iVox vorige maand heeft uitgevoerd in opdracht van Limburg.net en Het Belang van Limburg. De resultaten komen in grote lijnen overeen met de enquête die Het Belang van Limburg in de zomer van 2015 uitvoerde. 8 op de 10 Limburgers waren toen voor statiegeld. In een recente enquête onder de leden van Test-Aankoop was 66 procent voorstande­r van de invoering van statiegeld. Limburg.net voelt zich gesterkt door deze resultaten. “Ze bevestigen wat we al lang zeggen: er is een draagvlak voor statiegeld, de burger is er klaar voor”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net. “Statiegeld is voor ons een eerste stap in de totale aanpak van het zwerfvuil. Als mensen stoppen met het weggooien van blikjes en flesjes, zullen ze ook makkelijke­r een volgende stap zetten en geen sigaretten­pakjes of papiertjes meer weggooien.” Uit de enquête blijkt ook dat 81% van de Limburgers zich stoort aan zwerfvuil, en dat maar liefst 88% hogere boetes wil.

HASSELT - Meer dan 8 op de 10 Limburgers storen zich aan zwerfvuil. In buurten waar zwerfvuil ligt, stoort 91% van de bewoners zich eraan. 75% van de Limburgers vindt dat statiegeld een goede oplossing is tegen zwerfvuil.

Vrouwen (46,5%) zien in hun buurt eerder zwerfvuil liggen dan mannen (39,7%). Vrouwen (60%) vinden ook meer dan mannen (51%) dat iedereen zijn berm of stoep voor de woning vrij moet houden van zwerfvuil.

1 op de 5 Limburgers geeft toe zelf wel eens een papiertje of flesje te laten liggen als er geen vuilnisbak in buurt is. Mannen en jongeren doen dat iets vaker. Meer dan 1 op de 3 gooit wel eens kauwgom op de grond. Niet eens de helft van de ondervraag­den spreekt mensen aan die ergens afval achterlate­n. 55-plussers doen dat vaker. 29% van de Limburgers raapt nooit zwerfvuil op als ze het zien liggen. 15% heeft al eens deelgenome­n aan een actie om zwerfvuil op te ruimen.

Draagvlak

Driekwart van de Limburgers vindt statiegeld een goede oplossing voor minder zwerfvuil. 77% vindt de uitbreidin­g van statiegeld naar blikjes en plas- tic flessen een goed idee. Bij de ouderen is het draagvlak het grootst (82%). Afvalinter­communale Limburg.net voelt zich gesterkt door deze resultaten. “Ze bevestigen wat we al lang zeggen: er is een draagvlak voor statiegeld, de burger is er klaar voor”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net. “Statiegeld is voor ons een eerste stap in de totale aanpak van het zwerfvuil. Als mensen stoppen met het weggooien van blikjes en flesjes, zullen ze ook makkelijke­r een volgende stap zetten en geen sigaretten­pakjes of papiertjes meer weggooien.” Dat het draagvlak voor statiegeld nog groter is in Limburg, komt volgens Somers door het landelijke karakter van de provincie. “Als er een blikje op de Grote Markt in Hasselt ligt, weet je dat het opgeruimd wordt. Maar wie gaat dat opruimen in een holle weg in Zuid-Limburg? In een landelijke omgeving stoort zwerfvuil nog veel meer dan in een stad.”

Aankoopged­rag

Uit onze enquête blijkt dat de invoering van statiegeld het aankoopged­rag niet wezenlijk zal veranderen. Een kwart van de Limburgers zegt minder drank in plastic of blik te gaan kopen als statiegeld wordt ingevoerd, een kwart voorspelt juist méér blikjes of flesjes te kopen. De helft van de Limburgers antwoordt neutraal. Bijna 3 op de 4 Limburgers kopen water en bijna 6 op de 10 frisdrank in plastic flessen. Amper 12% koopt deze dranken in glazen flessen. Bier (74%) wordt meestal in glas gekocht, terwijl melk (65%) en fruitsap (54%) overwegend in brik worden gekocht.

Meer vuilnisbak­ken

88 % van de Limburgers vindt dat er hogere boetes moeten opgelegd worden in de strijd tegen zwerfvuil. 70 % is voor de inzet van onbemande camera’s tegen zwerfvuil. Tegelijk vindt ook driekwart van de ondervraag­den dat meer vuilnisbak­ken op straat voor minder zwerfvuil zouden zorgen. Vooral vrouwen (82%) zijn daarvan overtuigd. “Als we overal vuilnisbak­ken gaan zetten, werken ze als magneten voor afval”, stelt Kris Somers. “Als mensen iets vol hebben meegenomen van thuis, vragen we hen ook het leeggoed naar huis mee te nemen. Maar we zijn wel voor vuilnisbak­ken op de juiste plaatsen: aan een bushokje, een frituur of de ingang van een voetbalple­in.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium