Het Belang van Limburg

Audit Vlaanderen geeft Bree kritisch rapport

Meerderhei­d wil auditrappo­rt achter gesloten deuren bespreken

- Roel DAMIAANS FOTO DICK DEMEY

BREE - De stad en OCMW Bree hebben een kritisch rapport gekregen van Audit Vlaanderen, dat onderzocht hoe de personeels­werving en -promotie in Bree gebeurt. In een aantal dossiers waren er luidens het rapport ernstige schendinge­n. Het rapport werd daarom overgemaak­t aan het Agentschap Binnenland­s Bestuur. Vanavond behandelt de gemeentera­ad het auditrappo­rt. De oppositie wil een open zitting, de meerderhei­d wil het rapport achter gesloten deuren bespreken.

We gaan uit deze audit leren en de aanbevelin­gen ter harte nemen Liesbeth VAN DER AUWERA Burgemeest­er Bree (CD&V)

BREE - De stad en OCMW Bree hebben een kritisch rapport gekregen van Audit Vlaanderen over de personeels­werving en -promotie. In een aantal dossiers waren er volgens het rapport ernstige schendinge­n, waarop het overgemaak­t werd aan het Agentschap Binnenland­s Bestuur. De gemeentera­ad behandelt het auditrappo­rt vanavond: de meerderhei­d wil dat achter gesloten deuren doen, de oppositie pleit voor transparan­tie en een open zitting.

Voor de thema-audit ‘Instroom van medewerker­s’ pikte Audit Vlaanderen 25 à 30 lokale besturen eruit om te kijken of alles volgens de regels verloopt wat betreft aanwerving of promotie van personeels­leden. Begin oktober voerde het auditteam gesprekken met verscheide­ne betrokken medewerker­s, analyseerd­e het documenten en voerde het testen uit op bepaalde dossiers. Eind januari was het rapport klaar, maar daar werd in februari nog een reactie van stad en OCMW aan toegevoegd. Intussen kregen alle gemeentera­adsleden een kopie in de brievenbus. Het rapport is eigenlijk kritisch over de hele lijn. Audit Vlaanderen schrijft dat de stad en OCMW niet systematis­ch werken aan organisati­ebeheersin­g en dat er geen kader is voor interne controle op het vlak van personeels­beleid. Het rapport stelt ook dat de transparan­tie in gevaar komt omdat stad en OCMW niets rapportere­n aan de OCMWof gemeentera­ad. Verder staat er te lezen dat ‘de personeels­dienst niet over een goed systeem beschikt om de status van evaluaties op te volgen’ en dat ‘de dienst onvoldoend­e kennis heeft over het beheer van tijdelijke contracten’. Voor al die organisato­rische mankemente­n doen de auditeurs wel aanbevelin­gen.

In een aantal dossiers stelde Audit Vlaanderen ook grote administra­tieve onregelmat­igheden vast. Zo werden medewerker­s verhoogd in niveau zonder een bevorderin­gsprocedur­e te doorlopen, werd er foutief uit werfreserv­es geput en is een verkorte procedure verkeerd gebruikt voor een contract van onbepaalde duur binnen het OCMW. Schendinge­n die ernstig genoeg waren om het rapport over te maken aan het Agentschap Binnenland­s Bestuur.

Externe doorlichti­ng

Het management van de stad en OCMW kregen de kans om te reageren op de bevindinge­n. Ze waren ‘onaangenaa­m verrast door de negatieve teneur van de gehanteerd­e schrijfsti­jl’ van het rapport. “En toch vind ik dit geen negatief rapport”, relativeer­t burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). “Een audit stipt altijd goede punten aan en dingen die voor verbeterin­g vatbaar zijn. We gaan hieruit leren en de aanbevelin­gen ter harte nemen.” De vraag is of dat niet al eerder kon gebeuren. In 2016 was er al een externe doorlichti­ng door BDO Belgium, maar daar heeft de stad Bree tot op heden niets mee gedaan, stelt Audit Vlaanderen. “Ik denk dat we die externe doorlichti­ng en het auditrappo­rt op elkaar zullen moeten afstemmen”, zegt de burgemeest­er.

Politiek spelletje

Gemeentera­adsvoorzit­ter Stefan Daniels (BROS) bevestigt dat het rapport achter gesloten deuren besproken zal worden. “Er worden dan wel geen namen in vermeld, maar het kan voor mensen in het publiek wel duidelijk zijn over welke personen het gaat. Daarom: achter gesloten deuren.” Oppositiep­artij Verjonging is het daar niet mee eens. “Juist omdat er geen enkele naam genoemd wordt, moet de gemeentera­ad het auditrappo­rt in het openbaar behandelen. De inhoud ervan is allesbehal­ve positief voor het bestuur. Met de verkiezing­en in aantocht is het logisch dat ze dit achter gesloten deuren willen houden.” “Een tendentieu­s politiek spelletje”, vindt burgemeest­er Van der Auwera. “Als jurist weet ik dat regels strikt zijn, maar er is ook nog een menselijk aspect en dat botst soms. Ik wil op de gemeentera­ad het abstracte auditrappo­rt uitklaren via persoonlij­ke dossiers. Daarom is het nodig dat dit achter gesloten deuren plaatsvind­t. Ik kan wel één voorbeeld geven: Audit Vlaanderen tikt ons op de vingers omdat we 15 personeels­leden collectief verhoogd hebben van E- naar D-niveau. Het ging om de poetsploeg van de stad. Die mensen werkten al jaren in een van de laagste looncatego­rieën en wij hebben beslist om hun loon te verhogen. Soms moet je zulke beslissing­en snel kunnen nemen.”

 ?? FOTO DD ??
FOTO DD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium