Het Belang van Limburg

“Weg met corrigeren­d ondergoed, laat die dikke buik maar hangen”

Zonhovense Veerle Metten organiseer­t eerste weekendje exclusief voor “dikke vrouwen”

- Joos MEESTERS

NEW YORK/KORTESSEM - Van 8 tot 10 juni organiseer­t de Zonhovense Veerle Metten (35) voor het eerst een weekend exclusief voor “dikke vrouwen” in Kortessem. “Veel dikke vrouwen voelen zich niet op hun gemak als ze op vakantie gaan. Ze krijgen opmerkinge­n of worden nagewezen. Hier is dat voor een keer niet nodig”, zegt Metten.

Veerle Metten doet niet aan eufemismes. Ze noemt zichzelf niet volslank of volumineus maar dik. Sinds drie jaar schrijft ze erover op haar blog Dik Gelukkig. “Ik ben zelf al mijn hele leven dikker dan mijn klas- en leeftijdsg­enoten. Ik ben 35 en heb zo’n twintig jaar van mijn leven allerlei diëten geprobeerd, zonder resultaat. Voor 95 procent van de mensen werkt een dieet niet op lange termijn. En intussen blijf je zitten met een verstoorde relatie met eten en een laag zelfbeeld. Mijn lichaam was niet goed genoeg. Dik is niet succesvol. Ik zou nooit een lief vinden: ik ging het allemaal geloven”, zegt de Zonhovense die al enkele jaren met haar man in New York woont.

De ommekeer kwam toen ze een Engelstali­ge blog las. “Het ging over fat acceptance en body positivity. Niet diëten is de oplossing, maar jezelf en je lichaam accepteren. Dat inzicht heeft mijn hele leven en zelfbeeld veranderd. Ik vond die informatie zo waardevol, maar vond er in het Nederlands bijna niets over terug. Toen ben ik zelf begonnen met mijn blog. Sindsdien is mijn missie om dikke vrouwen te leren hoe ze gelukkig kunnen zijn met hun lichaam.”

Badpak

In de Verenigde Staten hoorde ze het eerst over een weekend enkel en alleen voor dikke vrouwen. “Ik vond het zo’n goed idee, maar ook dat bestaat niet in België en Nederland. Daarom heb ik beslist om het zelf te proberen.”

Het eerste PLUS-weekend vindt plaats van 8 tot 10 juni in Kortessem. “Zorgeloos genieten op vakantie is voor dikke vrouwen niet zo vanzelfspr­ekend”, zegt Metten. “Als je een rokje draagt, zie je mensen wijzen en lachen. Een vriendin vertelde me hoe ze aan het buffet de opmerking kreeg ‘Doe eens voort, dikke.’ Zelf kan ik me er vrij goed voor afsluiten, maar sommige vrouwen willen daardoor zelfs niet meer op vakantie. Andere doen het wel nog maar zwemmen bijvoorbee­ld nooit omdat ze zich dan in badpak moeten vertonen. Het is toch zonde dat je zelfs op vakantie niet kan doen wat je wil?”

Geen dieetkamp

Het eerste PLUS-weekend wordt allerminst een dieetkamp. “O nee, absoluut niet. Laat die dikke buik maar hangen. (lacht) Niemand zal een opmerking maken over wat je draagt of hoe je eruitziet. Het gaat er net om die vrijheid te ervaren. Ik heb zelf ooit corrigeren­d ondergoed gedragen bij 25 graden. Ik weet hoe verschrikk­elijk dat is.”

Staan wel op het programma: workshops gezichtsve­rzorging, bloemschik­ken en zelfs hoelahoepe­n. “Voor dikke mensen is bewegen vaak iets wat moet om af te vallen. Door te hoelahoepe­n willen we opnieuw ervaren dat bewegen ook fijn kan zijn.” Tussendoor kan er ongedwonge­n gegeten en gebabbeld worden. “We houden wel een babbeluurt­je maar het is zeker geen therapie. Het is absoluut niet nodig om je ziel bloot te leggen als je er geen zin in hebt. Niks moet.”

Ladies night

Blijft de vraag of het niet wrang is dat vrouwen met wat meer kilo’s zich moeten afzonderen om een fijne vakantie te hebben. “Als je je elke dag zo moet verweren is het wel fijn om even aan die realiteit te ontsnappen en je veilig te voelen zonder negatieve stress”, zegt Metten. “Het is niet dat we ons altijd gaan afzonderen, maar dit is wel leuk als afwisselin­g. Ik vergelijk het met een ladies night in de bioscoop.”

De Pluktuin in Kortessem is de locatie voor het eerste PLUS-weekend. Van de oorspronke­lijke vijf plaatsen zijn er nog twee beschikbaa­r. “We beginnen klein, maar als het meevalt, wil ik het initiatief graag uitbreiden”, zegt Veerle Metten.

→ Inschrijve­n voor het PLUS-weekend kan nog tot 1 mei via www.dikgelukki­g.be/ plus-weekend

 ?? Foto HBVL ?? Veerle Metten deed het idee voor het PLUS-weekend op in de V.S., waar ze woont.
Foto HBVL Veerle Metten deed het idee voor het PLUS-weekend op in de V.S., waar ze woont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium