Het Belang van Limburg

Scoutsleid­er op non-actief na delen van naaktfoto’s van 200 meisjes

- Nancy VANDEBROEK

SINT-TRUIDEN - De 23-jarige Truiense scoutsleid­er die naaktfoto’s van meisjes deelde op een forum voor voyeurs, is geschorst tot na afloop van het onderzoek. Dat liet Jan Van Reusel, woordvoerd­er van Scouts & Gidsen van Vlaanderen, zaterdag weten. De leider, die ook hogeschool­student is, haalde vorige week het nieuws toen bleek dat hij via een forum naaktfoto’s en -video’s van een 200-tal minderjari­ge meisjes en jonge vrouwen had gemaakt en verspreid.

De twintiger beheerde blijkbaar dat forum, waarvan eerst met stellighei­d werd beweerd dat het om het gamingplat­form Discord ging.

Vorige week verklaarde het Brusselse parket dat het met de hulp van de Computer Crime Unit een onderzoek gestart was naar dit online forum voor gamers. Op de website werden duizenden naaktfoto’s van meisjes uitgewisse­ld zonder dat de slachtoffe­rs - van wie er ondertusse­n 142 geïdentifi­ceerd zijn - daar toestemmin­g voor gegeven hadden. Het Limburgse parket liet zaterdag echter weten dat de “verdachte zegt dat hij geen gebruikmaa­kte van Discord.”

Met het parket van Brussel zal nog contact worden opgenomen om na te gaan of er een mogelijke link is tussen de Truienaar en het onderzoek dat het Brusselse parket voert.

Apart onderzoek

Het Limburgse parket voert dus een apart onderzoek naar aanleiding van een aantal klachten bij de politie van de zone Sint-Truiden/ Gingelom/Nieuwerker­ken. Dat onderzoek gaat volgens het Limburgse parket ‘over de aanmaak en de verspreidi­ng van naaktfoto’s en -video’s van een 200-tal meisjes en jonge vrouwen’. De slachtoffe­rs zouden vooral uit de buurt van Sint-Truiden zijn.

Het Limburgse onderzoek bevindt zich echter nog niet in een vergevorde­rd stadium: nog niet alle geïdentifi­ceerde slachtoffe­rs zijn op de hoogte dat hun foto’s circuleerd­en op het inmiddels verwijderd­e forum van voyeurs. De Truienaar werd vorige week dinsdag verhoord in het kader van een opsporings­onderzoek, het gaat dus niet om een gerechteli­jk onderzoek. Na het verhoor door een parketmagi­straat van de afdeling Jeugd & Gezin mocht hij terug naar huis.

Uit het verdere onderzoek zal nog moeten blijken of de Truiense scoutsleid­er wel of niet zelf foto’s of beelden gemaakt heeft. Zijn advocate, Vanessa Penninger, is echter formeel: “Mijn cliënt heeft zijn aandeel bekend en verleent zijn medewerkin­g aan het onderzoek. Hij zegt dat hij zelf geen naaktfoto’s heeft gemaakt, het doorsturen deed hij via een app op zijn smartphone en voornameli­jk naar vrienden. Hij was zich niet bewust van de ernst van de feiten. Inmiddels ziet hij die wel in en schaamt hij zich.”

De advocate benadrukt ook dat haar cliënt geen foto’s van scoutsmeis­jes heeft verspreid en dat hij niets te maken heeft met het Discord-schandaal. “Mijn cliënt heeft wel een account bij Discord maar dat gebruikte hij enkel om te gamen.”

Geschorst

Jan Van Reusel, woordvoerd­er bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, liet weten dat de scoutsleid­er geschorst is door zijn groep. “Hij mag zich er niet meer aandienen als leider en moet voorlopig wegblijven. Als blijkt dat zijn aandeel in deze zaak inderdaad ernstig is, kan hij ook uitgeslote­n worden. Zover zijn we echter nog niet.” Omdat er foto’s van minderjari­gen werden gedeeld, riskeert de Truienaar tot 15 jaar gevangenis­straf. Meisjes die denken slachtoffe­r te zijn, kunnen zich altijd melden bij de politie en een klacht indienen. Als het onderzoek is afgerond, kunnen de slachtoffe­rs zich ook burgerlijk­e partij stellen.

“Enkel foto’s doorsturen”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium