Het Belang van Limburg

De logica zelve

- Door Yves Lambrix

Driekwart van de Limburgers is voor de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeks­bureau iVox in opdracht van deze krant heeft uitgevoerd. Vlaanderen mag dan goed scoren in de gescheiden inzameling van glas en karton, als het over drankverpa­kkingen gaat, lopen we hopeloos achterop. De blauwe afvalzak ten spijt illustrere­n de ontelbare plastic flessen, verpakking­en en blikjes langs onze wegen dat elk jaar opnieuw. Nog erger dan die zichtbare overlast heeft dat plastic een verstorend­e, verontrein­igende en dodelijke impact op ons milieu. Zo duurt het minstens 400 jaar voordat een in een bos weggegooid­e petfles volledig is afgebroken. In een maatschapp­ij waar de voorbije tien jaar meer plastic is geproducee­rd dan in de hele 20ste eeuw samen, moet dit tot nadenken stemmen.

Wie dat vooral niet willen, zijn de verpakking­s- en voedingsse­ctor. Net omdat plastic licht, sterk, slijtvast en goedkoop is, staat er vandaag geen maat op hun - en dus ook op ons - plasticgeb­ruik. Liever dan dit in vraag te stellen, euthanaser­en ze het statiegeld, met de steun van hun lobbyisten in de verschille­nde maatschapp­elijke geledingen. Statiegeld op drankverpa­kkingen zal het zwerfvuilp­robleem niet oplossen, klinkt het daar steevast. Bovendien is het een onpraktisc­h systeem dat burgers en winkels extra geld zal kosten omdat er inzamelmac­hines, bijkomende administra­tie en personeel nodig zullen zijn.

Deze argumentat­ie getuigt van een erg conservati­eve kortetermi­jnvisie. Wat is er mis met mensen belonen om hun drankverpa­kkingen, samen met hun bak bier, terug naar de winkel te brengen? Is Noorwegen dan zo’n achterlijk land als het bewijst dat dit systeem er al twintig jaar uiterst succesvol werkt? En zijn Nederland, Duitsland, Denemarken en 30 andere landen dat ook? Waarom krijgt die heilige Vlaamse blauwe vuilniszak nergens ter wereld navolging? Waarom zouden we winkeliers voor de extra ongemakken en investerin­gen door de invoering van statiegeld niet compensere­n met een stuk van de ecotaks-opbrengste­n? Waarom zouden we geen inzamelmac­hines op containerp­arken installere­n? En waarom zouden we niet een systeem starten waarbij de burger minder afvalbijdr­age betaalt als er meer selectief wordt ingezameld? Mensen zullen pas minder geneigd zijn om hun verpakking­en weg te smijten wanneer afval in waarde stijgt. Daarom is statiegeld op blikjes en petflessen de logica zelve. We zijn dat ons milieu en onze (klein)kinderen verplicht, zelfs al zou ons dat iets meer kosten. Of leven we echt in het bekrompen Vlaanderen waar alles wordt afgemeten aan de inhoud van de eigen portemonne­e? Limburg bewijst alvast het tegendeel.

Mensen zullen pas minder geneigd zijn om hun verpakking­en weg te smijten wanneer afval in waarde stijgt. Daarom is statiegeld op blikjes en petflessen de logica zelve

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium