Het Belang van Limburg

Medisch interventi­eplan afgekondig­d op Ten Miles: “Zestig lopers in ziekenhuis”

-

ANTWERPEN - Met 26,3 graden was het gisteren de warmste 22 april ooit. En dat hebben de meer dan 40.000 deelnemers van de Ten Miles geweten. Zo’n zestig lopers werden naar vijf verschille­nde ziekenhuiz­en gebracht wegens complete uitputting, oververhit­ting of uitdroging, langs het parcours hadden een 300 lopers verzorging nodig.

Bij de marathon, die ’s morgens werd gelopen, viel het aantal onwel geworden lopers mee. “Zo’n 150 marathonlo­pers haalden de finish niet”, zegt Gert Van Golen van organisato­r Golazo. “Bijna dubbel zo veel als vorig jaar. Maar er waren ook 3.000 deelnemers, een derde meer dan in 2017.”

Veel erger was het gesteld met de Ten Miles, die pas na de middag startte. “Op het warmste moment van de dag”, zegt Van Golen. “Veel mensen kregen last van uitdroging­sverschijn­selen of oververhit­ting. Toen we merkten dat de hulpverlen­ers al snel aan hun maximumcap­aciteit zaten, werd het medisch interventi­eplan afgekondig­d.”

Bij het Rode Kruis ging het aantal medewerker­s van 89 naar 150. “De acht aanwezige ambulances kregen versterkin­g van veertien extra voertuigen, ook uit Limburg en Oost-Vlaanderen. Die brachten zo’n 50 à 60 mensen naar vijf verschille­nde ziekenhuiz­en. Om de toestand niet erger te laten worden, beslisten we om langs de kant van de weg op te roepen om niet voor een snelle tijd te gaan. Zo konden we mensen overtuigen om toch even te voet te gaan of trager te lopen.”

Nacht in ziekenhuis

Gisteravon­d waren volgens Van Golen de meeste mensen al terug uit het ziekenhuis vertrokken. Wel moest één marathonlo­per de nacht in het ziekenhuis doorbrenge­n. Het gaat om langeafsta­ndsloper Yves De Dapper (45), die Hannelore Vens (28) duwde in haar rolstoel. Samen wilden ze het wereldreco­rd marathon in rolstoel verbreken. Maar na 24 kilometer werd Yves onwel en moesten ze de wedstrijd staken. Afgelopen nacht moest hij nog in het ziekenhuis blijven om zijn hart te monitoren.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium