Het Belang van Limburg

Elf moorden op joden: het is genoeg geweest

- Kristof SIMOENS

Tien procent van de joodse burgers van de regio rond Parijs zag zich verplicht om te verhuizen omdat hun veiligheid niet langer gegarandee­rd was. Dit is een geruisloze etnische zuivering

Wij vragen dat de verzen uit de Koran die oproepen om joden, christenen en ongelovige­n te straffen en te vermoorden, door de theologisc­he autoriteit­en zouden worden geschrapt

PARIJS - Meer dan driehonder­d bekende Fransen – onder wie expresiden­t Nicolas Sarkozy, ex-premier Manuel Valls en artiesten als Charles Aznavour, Renaud en Gérard Depardieu – luiden de alarmbel. Ze roepen op tot actie tegen “het sluipende gif van het antisemiti­sme” dat Frankrijk verziekt en intussen al elf joden het leven heeft gekost. “Dit is een geruisloze etnische zuivering.”

“Alleen al in onze recente geschieden­is zijn in Frankrijk elf joden vermoord – van wie een aantal eerst gefolterd – door radicale islamisten, gewoon omdat ze jood waren.” Dat staat letterlijk in het ‘Manifest tegen het nieuwe antisemiti­sme’, dat Le Parisien in zijn zondagsedi­tie publiceert en dat is onderteken­d door ruim driehonder­d personalit­eiten uit de politieke, academisch­e, culturele, zakelijke én religieuze wereld. Auteur van het veelbespro­ken manifest is Philippe Val. De gewezen hoofdredac­teur van Charlie Hebdomaakt deel uit van het collectief van vijftien Franse intellectu­elen dat nu woensdag het boek ‘Le Nouvel Antisémiti­sme en France’ publiceert.

Haatmisdri­jven

Dat zo’n manifest anno 2018 nog nodig is, kan bizar lijken. Voor het derde jaar op rij is het aantal antisemiti­sche incidenten in Frankrijk namelijk gedaald, dit keer met 7 procent. Maar wie de cijfers van het ministerie van Binnenland­se Zaken aandachtig­er bekijkt, merkt dat het aantal zware incidenten – fysiek geweld, brandstich­ting, poging tot moord – vorig jaar met een kwart is toegenomen. De joodse gemeenscha­p in Frankrijk, de grootste van Europa trouwens, mag dan maar 0,7 procent van de bevolking uitmaken, ze is wel het slachtoffe­r van één op de drie haatmisdri­jven en van de helft van alle racistisch­e daden in Frankrijk. “Franse joden lopen 25 keer meer kans om te worden aangevalle­n dan hun islamitisc­he medeburger­s”, klinkt het.

Het manifest staat ook stil bij een ander, minder zichtbaar gevolg van die groeiende jodenhaat. “Tien procent van de joodse burgers van de regio rond Parijs – het gaat dan om circa 50.000 mensen – zag zich in het recente verleden verplicht om te verhuizen omdat hun veiligheid in bepaalde wijken niet langer gegarandee­rd was en omdat hun kinderen niet langer naar een openbare school konden gaan. Dit is een geruisloze etnische zuivering.”

En dat is dan nog gerekend zonder de duizenden joden die sinds de aanslagen in Parijs definitief emigreerde­n naar Israël: in 2015, het jaar van de aanslag op Charlie Hebdoen op de Hyper Cacher in Parijs, waren dat er 7.900, tien procent meer dan het jaar voordien.

Grote kuis in heilige teksten

Naar de oorzaken van die groeiende jodenhaat is het niet ver zoeken, klinkt het. Aan de ene kant “de islamistis­che radicalise­ring en het antisemiti­sme dat erbij hoort”. Maar ook “een deel van radicaal links, dat in het antizionis­me een alibi heeft gevonden om de beulen van de joden om te toveren tot slachtoffe­rs van de westerse maatschapp­ij”. Het manifest kant zich tegen dat zogeheten islamogauc­hisme, “dat je meteen beschuldig­t van islamofobi­e wanneer je het aandurft het islamisme antisemiti­sch te noemen”. Want, zeggen de auteurs, die houding blaast “de oude jodenhaat van extreemrec­hts” nieuw leven in. En, jawel, daarbij spelen ook electorale motieven mee, want moslims leveren “tien keer meer stemmen” op dan joden.

Het opmerkelij­ke manifest legt niet alleen de vinger op de wonde, het schuift ook oplossinge­n naar voren. “In de witte mars voor Mireille Knoll stapten ook imams mee die beseffen dat het antisemiti­sme onder moslims de grootste bedreiging is voor de islam in de 21ste eeuw en voor de wereldvred­e en de vrijheid. Dat de meeste van die imams momenteel onder politiebes­cherming staan, zegt veel over de terreur die de islamisten uitoefenen op de moslims in Frankrijk.”

“Daarom vragen wij dat de verzen uit de Koran die oproepen om joden, christenen en ongelovige­n te straffen en te vermoorden, door de theologisc­he autoriteit­en zouden worden geschrapt. Net zoals het Tweede Vaticaans Concilie destijds heeft afgerekend met het katholieke antisemiti­sme, opdat geen enkele gelovige nog een heilige tekst zou kunnen inroepen om een moord te plegen.”

 ?? FOTO AP ?? Sinds 2012 werden in Frankrijk al elf joden vermoord.
FOTO AP Sinds 2012 werden in Frankrijk al elf joden vermoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium