Het Belang van Limburg

“Hinderprem­ie is absurd”

-

VOEREN - Om zelfstandi­ge ondernemer­s te steunen tijdens werken voor hun deur, riep de overheid in 2017 de hinderprem­ie in het leven. Maar vaak bezorgt de premie meer miserie. Zoals in het geval van Veerle Reekmans, van B&B Hof van Vervoering.

Het Hof van Vervoering ligt pal in het centrum van ’s Gravenvoer­en. Sinds februari van dit jaar wordt het dorp doormidden gesneden door grootschee­pse riolerings­werkzaamhe­den. Dat gebeurt in fases. Eind dit jaar, of begin volgend jaar, is de weg voor de bed and breakfast van Veerle Reekmans aan de beurt.

“Er zijn vergaderin­gen geweest waarop we werden geïnformee­rd over de fasering van de werkzaamhe­den. Die zouden aanvankeli­jk in november 2017 beginnen”, vertelt Veerle. “Ik kreeg ook een brief, waarin uitleg werd gegeven over een hinderprem­ie. Zelfstandi­ge ondernemer­s zouden tot 2.000 euro kunnen krijgen, als financiële ademruimte, om klanten te informeren en te blijven bedienen tijdens de periode waarin we moeilijk bereikbaar zijn.” “Nu duurt het nog een maand of acht voor de fase met onze straat wordt aangevat. Maar onlangs vroeg een bevriende ondernemer of ik hem even kon helpen om de hinderprem­ie alvast aan te vragen. Kwam goed uit. Zo kon ik ook mijn aanvraag regelen.” “Toen ik inlogde op de site van Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, nvdr.), kon ik daar lezen dat mijn dossier was geannuleer­d. Het bleek dat ik te laat was met mijn aanvraag. Ik had die voor november 2017, toen het begin van de werken was gepland, moeten doen.” Veerles dossier was afgesloten op 1 december 2017. Zij had haar aanvraag dus ruim een jaar voor het begin van de werkzaamhe­den in haar straat moeten doen. Tamelijk absurd.

Veerle deed nog navraag bij de administra­tie van Vlaio, maar kreeg nul op het rekest. “Te laat is te laat”, was het antwoord. Wat het nog pijnlijker maakt: andere ondernemer­s, die stelden dat ze nooit een brief hadden gehad, konden de hinderprem­ie nu toch nog aanvragen. Was Veerle te eerlijk? We vroegen het de minister.

 ?? FOTO HBVL ?? Veerle Reekmans krijgt ook de steun van burgemeest­er Huub Broers. “Het is ongeloofli­jk dat men die hinderprem­ie weigert terwijl de werkzaamhe­den pas binnen acht maanden van start gaan.”
FOTO HBVL Veerle Reekmans krijgt ook de steun van burgemeest­er Huub Broers. “Het is ongeloofli­jk dat men die hinderprem­ie weigert terwijl de werkzaamhe­den pas binnen acht maanden van start gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium